"Млада кръв 2" с премиера във Варна

 

Лентата е посветена на ъндърграунд музиката в България

 

 

Официалната кинопремиера на втората част от документалната трилогия за българския рок "Млада кръв 2" на режисьора Петър Даскалов ще бъде във Варна. Представянето на филма пред публика е на 19 май от 19 часа в Концертната аула на Икономическия университет. Събитието се провежда в рамките на съпътстващата програма на XXIII поп-рок-джаз фест "Откритие 2014". Част от лицата на "Млада кръв 2" ще участват и в рокконцерта "Група "Атлас" и приятели", веднага след премиерата на филма.

 

 

Документалната трилогия "Млада кръв" е  посветена на всички ъндърграунд музиканти, живели и творили в условията на комунистическия режим в периода 1985-1989-та година, след промените през 90-те години на 20 век и в наше време - след 2000 г. Продуцент на филма е Дени Даскалова.

 

 

Първата част на "Млада кръв" е за романтичните години, в които се заражда забранената от официалните власти музика. Пред камерата на Пепи Даскалов говорят главните виновници за зараждането на най-силното поколение бг рокаджии и пънкари, които България някога е имала. Музикантите си спомнят за бунта срещу цензурата в края на 80-те, срещу установените правила, срещу комисиите, забранявали музиката им, срещу опитите да бъдат отказани да пишат текстовете, които ги вълнуват и които нямат нищо общо с налаганите критерии за приемливо в онези години.

 

 

Петър Даскалов, режисьор на документалната поредица "Млада кръв":

 

 

"Рокът винаги е бил бунт. Така че докато сме живи и тупти тази млада кръв, ще се бунтуваме срещу нещо и ще продължаваме да правим нещата да се случват. Ще напиша още песни – това е моят бунт. Идеята за филма дойде след разговор с приятели за това как държавата не желае да субсидира изкуството, най-малко пък музиката. Така ми хрумна, че мога да направя филм за миналото. В началото мислех да е само за историята на "Атлас". Но когато започнах  интервютата с хората, преминали през бандата, усетих, че тази история трябва да бъде разказана и от други музиканти”.

 

 

Втората част на "Млада кръв" е доста по-наситена от първата с лица и картини, разкри режисьорът. Акцентът е върху втората формация на група "Тангра", "Ера", "Ахат", "Васко Кръпката и Подуене блус бенд", "Атлас", "Клас", Милена Славова, бандите "Хоризонт", "Монолит", "Апокалипсис", "Джендема" и още, и още…

 

 

Чети и: Премиера: Отмъщение по женски

 

 

За младите хора днес, които не са били родени в онези интересни времена на зараждането на контракултурата, наречена "БГ рок", филмът "Млада кръв" е възможност да научат историята, фактите от кухнята на събитията през 80-те и 90-те години на миналия век, за БГ групите и музиката им, за живота им и тяхното желание да бъдат свободни. 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV