Тихата война: битки под водата

 

Неразказаната история на подводната война между подводниците на САЩ, Великобритания и Съветския съюз

 

 

През втората половина на 20-ти век най-силните нации в света се бяха ангажирали с интензивна борба за политическо и териториално надмощие. Докато САЩ и СССР разработваха огромни арсенали от ядрени оръжия, те и техните съюзници не веднъж довеждаха света до прага на пълно унищожение, но все пак — макар да звучи невероятно — тези изключително опасни и безизходни военни ситуации на изчакване често са се случвали при пълна секретност под водата.

 

 

Ядрените подводници бяха блокирани в борбата срещу Съветския флот. Техните екипажи бяха обвързани с кодекс на мълчанието – беше им забранено да разказват на своите семейства къде отиват или какво правят. Дълбоко в океана екипажите на подводниците на Великобритания, САЩ и СССР играеха на котка и мишка на фронтовата линия на Студената война.

 

 

Свръх силите на Студената война се бяха ангажирали да намалят своите арсенали от ядрени оръжия. Но под водата съветските и западните подводници се шпионираха едни други, преследваха се взаимно и бяха готови да водят война с достатъчно огнева мощ да унищожат цялата цивилизация, каквато я познаваме. Това беше една тайна война, водена чрез шпионаж, за да се поддържа тактическо преимущество.

 

 

 

 

Тази проникновена и шокираща поредица в две части, изпълнена с откровени свидетелства от първа ръка, предоставя безпрецедентен поглед към напрегнатия живот на борда на тези смъртоносни машини и използва импресионистични реконструкции и архиви, за да съживи и пресъздаде подводните преследвания и операции, които доведоха света до ръба на ядрена война.

 

 

Повече от 40 години подробностите относно тази Студена война на безизходно изчакване бяха една строго пазена тайна. Сега историята може да бъде разказана, единствено по Viasat History!

 

 

Тихата война: битки под водата – В четвъртък, 7 – 14 август, от 21:00 ч. 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допанала:

Още Кино & TV