"Виктория" тръгва по кината у нас на 18 декември

 

Филмът е пълнометражен дебют на режисьорката Майя Витков

 

 

Дългоочакваната среща на „Виктория” с българската публика ще се случи след широко международно признание. Дебютният филм на Майя Виткова е избран за състезателната програма на най-значимия фестивал за независимо кино в света – „Сънданс” (Sundance Film Festival), основан от известния американски актьор Робърт Редфорд (Robert Redford) през 1981 г. Филмът е първото българско участие в основната конкурсна програма на фестивала - World Cinema Dramatic Competition, от неговото създаване до днес.

 

 

За първи път български игрален филм е представен и като част от основния конкурс Hivos Tiger Award Competition на 43-ия Международен филмов фестивал в Ротердам (43rd International Film Festival Rotterdam), един от най-значимите кинофестивали в света, а дни по-късно „Виктория” участва и в надпреварата за “Международната награда за най-добър дебютен филм” (The Ingmar Bergman International Debut Award), посветена на знаменития шведски режисьор Ингмар Бергман (1918-2007), която се проведе по време на 37-ия Международен филмов фестивал в Гьотеборг (37th Göteborg International Film Festival).

 

 

VIKTORIA Theatrical Trailer 01 from Viktoria Films on Vimeo.

 

"Виктория"представи България по време на някои от най-големите кинофоруми в света: в Берлин (по информация на организаторите е най-посещаваната прожекция в рамките на Европейския филмов пазар на Берлинале), а през февруари 2015-та Майя Виткова е поканена да говори за филма, в Кан, Мюнхен, Сиатъл, Вашингтон, Карлови Вари, Пусан, Лондон, с общо 70 международни селекции и носител на 9 международни награди.

 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допанала:    

Още Кино & TV