Как климатът определя облика на историята

 

На 26 и 27 декември от 17:00 ч. по Viasat History

 

 

Смразяващ студ, потискаща жега, опустошителна суша... възможно е екстремното изменение на климата да е допринесло както за изчезването на неандерталците, така и за доминантното положение на хомо сапиенс. Благоприятните климатични условия подпомагат възхода на великите империи и насърчават търговията, просперитета и художествените постижения. Неблагоприятните климатични събития обаче могат да доведат до войни и човешки катастрофи. Казано с прости думи, цивилизациите или се развиват, или са изложени на риск да изчезнат завинаги.

 

 

Поредицата "Как климатът определя облика на историята" съчетава естествените науки и историята, едно пътуване от Големия взрив до вулканите на Исландия – един завладяващ разказ, който изследва малко известни връзки между климата и важни исторически събития на Земята.

 

 

 

 

Какво е общото между възхода и падението на Римската империя, Тридесетгодишната война и Ренесанса? На първо място, всички те са силно повлияни от екстремни метеорологични условия. Действително, ако отправим един свеж поглед към историята на човечеството в светлината на променливия климат на Земята, е възможно да открием скрити паралели, да достигнем до изненадващи заключения и да си обясним странните исторически загадки.

 

 

Дали екстремните климатични условия наистина са явление на 21-ви век? Или климатът определя съдбата на човечеството още откакто земноводните са направили първите си стъпки на твърда земя? Чрез спиращи дъха кадри ще имаме възможност да пътуваме през хилядолетията, за да станем свидетели на формирането на нашата планета.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допанала:

Още Кино & TV