"За другите" - филм на Добрина Чешмеджиева

 

БНТ 25 юни от 22.30 ч. в рубриката "В кадър"

 

 

Този понеделник рубриката „В кадър” по БНТ ще представи документалния филм на Добрина Чешмеджиева - „За другите”. Филмът разказва за доброволния труд в САЩ, който дава различни примери на благотворителност и доброволчество в три американски града - Вашингтон, Синсинати и Атланта. Това са примери как благотворителни организации променят човешки съдби, дават втори шанс на пострадали от тежката финансова и икономическа криза и развиват реален бизнес само и единствено с дарения от хората и с помощта на доброволци.

 

 

Документалният проект е реализиран по идея на екип на БНТ и е спечелил проект на Държавния департамент на САЩ в състезание с телевизионни екипи от цял свят. Всяка телевизия предлага идея и гледна точка какво би искала да заснеме в Америка, няколко експертни комисии преценяват, а после одобряват само 2 проекта всяка година. Одобрените проекти получават финансиране и съдействие.

 

 

 

 

Тази година за първи път екип на БНТ - журналистката Добрина Чешмеджиева и операторът Денислав Кънчев, спечелиха възможността да разкажат своята „американска” история. В техния проект се преплитат лични съдби, но в същото време се дава пример как обществото може да се организира само, за да решава проблемите си, без намесата на държавни институции.

 

 

Три са основните сюжетни линии във филма

 

 

Първата от тях разкрива живота на доброволци в дом за възрастни хора във Вашингтон. Втората история ще покаже как една обществена пералня, която предлага работа за социално слаби и хора с увреждания, печели за клиенти едни от най-скъпите хотели в града. Зрителите на БНТ ще се запознаят със специална програма за построяване на жилища с помощта на доброволци. В тази история главният герой е бедно семейство с тежко болно дете.

 

 

В българското общество тези социални практики не са познати достатъчно. Филмът има потенциала да мотивира нагласите в България в посока развитие на доброволчеството и реалното гражданско общество, а не просто регистриране на неправителствени организации, които усвояват държавни пари по проекти.

 

 

Автор е Добрина Чешмеджиева, оператор Денислав Кънчев, а режисьор: Мери Христова.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV