Задава се Късо съединение през август

 

Фестивалът ще бъде открит на 9-ти август в Дома на киното

 

 

Петото издание на фестивала „Късо съединение”, организиран от „Позор”, ще започне на 9-ти август и ще продължи до 23-ти август. Местата, на които ще се състоят прожекциите са Дом на киното, Евро синема, Институт Сервантес – София, Американски център и Dada Cultural Bar.

 

 

Селекцията на фестивала включва над 100 късометражни филма обединени в 11 програми.

 

 

Един от основните акценти е филмовият експеримент на продуцента Микеле Чивета, който кани 42 режисьори, за да заснемат свои късометражни експерименти с продължителност 42 секунди. Сред имената работили над „За 42 секунди” са Дейвид Линч, Абел Ферара, Хармъни Корийн, Майк Фигис, Гаспар Ное, Лари Кларк, Азия Ардженто, Шон Ленън и Джеймс Франко.

 

 

Чети: Нов трейлър за „Беззаконие”

 

 

Друга изключително любопитна селекция е черно-бялата програма с късометражни филми „Звездно късо съединение” на Солве Съндсбо, който снима известни холивудски звезди в рамките на минута – без говор, озвучени само от класически музикални произведения. Пред камерата на Съндсбо застават Натали Портман, Хавиер Бардем, Майкъл Дъглас, Венсан Касел, Тилда Суинтън, Мат Деймън, Джеймс Франко и Робърт Дювал.

 

 

 

 

Изключителен актьорски състав предлага филмът на Сали Потър „Гняв”, в който с убийствени монолози се изявяват Джуди Денч, Стив Бушеми, Джон Легуизамо, Даян Уийст, Еди Изард, Боб Балабан, Лили Коул и неузнаваемия Джуд Лоу в ролята на екстравагантен травестит.

 

 

Съвместно с Институт Сервантес ще бъде показана програмата „В страната на баските”, включваща късометражни филми от Баския регион. Прожекциите ще се състоят в Институт Сервантес и входът за тях ще бъде свободен.

 

 

Две класически заглавия ще бъдат показани с подкрепата на Американското посолство в България – „Завладяването на Дивия Запад” и „Фул Хаус по О’Хенри”. Първият е носител на 3 награди „Оскар”, а сред актьорския състав откриваме имена като Джон Уейн, Грегъри Пек, Хенри Форд, Джеймс Стюарт, Уолтър Бренън и Деби Рейнолдс. „Фул Хаус” представя 5 новели заснети по разкази на О’Хенри и режисирани от Хауърд Хоукс, Хенри Костър, Жан Негулеско, Хенри Хатауей и Хенри Кинг. Прожекциите ще бъдат в Американския център на площад „Славейков” , а входът е свободен.

 

 

 

 

 

Скандалният хърватски еротичен омнибус „Хептамерон” ще зарадва и българските зрители. Проектът на Ирена Скорич съдържа 7 новели и е определен от критиката като успешен опит за съвременен прочит на „Декамерон”. Скорич е силно повлияна от догма течението и синема верите.

 

 

Фестивалът ще бъде открит на 9-ти август в Дома на киното със селекция от български късометражни филми, създадени през последните две години.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Кино & TV