Спортът подобрява семенната течност

 

Редовните тренировки засилват оплодителната способност

 

 

За това, че здравословният начин на живот изисква да се правят редовни физически упражнения - едва ли ма мъж , който да не го е чувал. Различни организации, учени и специалисти съветват да не се пренебрегват спорните занимания. Днес към вече известните плюсове ще прибавим още един, при това много важен и голям: спортът подобрява качеството на спермата.

 

 

Учени от Университета в Кордоба (Испания) успяват да открият връзка между редовната физическа активност на мъжа и неговите хормонални нива, както тези характеристики на спермата, които са най-важни за оплодителните ѝ функции.

 

 

 

 

Като се има предвид  спада в качеството на семенната течност на мъжете през последните 50 години, авторите на изследването се опитват да установят евентуални връзки между качеството на спермата и навиците на господата.

 

 

Спортуващият срещу неспортуващия тип

 

 

Екипът на Диана Ваамонде, оценява дали са налице разлики в хормоналните и спермалните профили на двата типа мъже. За целта те изследват качествените характеристики на спермата на 31 души. Обръща се внимание на параметри като обема на еякулата, брой на сперматозоидите, тяхната подвижност и морфология. Освен това, се анализират фоликостимулиращия и лутеинизиращия хормони, тестостерона, кортизола, както и други елементи, които да дадат информация за състоянието на организма.

 

 

Резултатите публикувани в European Journal of Applied Physiology, показват изводите, че мъжете, които са физически активни имат по-добри спермални характеристики, включително скорост и морфолигия на сперматозоидите.

 

 

 

 

В интервю Ваамонде казва, че извадката не е достатъчно голяма (все пак изследваните са само 31), но за първи път се изследва връзката между спорта и качествата на спермата.

 

 

Физическото натоварване трябва да е умерено. Същата изследователка публикува през 2010 година проучване на качеството на семенната течност на спортистите. Тогава та установи, че триатлетите и състезателите по водна топка имат най-лоши спермални показатели, което се обяснява с прекалено голямото натоварване. Докато се направят още изследвания по темата Ваамонде съветва мъжете да се замислят за един по-активен начин на живот с нужното внимание на занимания със спорт.

 

 

Чети и: Andy San Dimas – порно звезда заради MySpace

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още G-Точка