Животът до морето е полезен за здравето

По-ниски нива на стрес и по-добри условия са предимствата на крайбрежието

 

 

Здравословното състояние на всеки един от нас зависи от редица индивидуални фактори. За това едва ли можем да кажем кое е най-доброто място за живеене. За един това може да е планината, за друг морето, за трети полето. Мнозина пък искат да живеят извън големите градове.

 

 

Учени от Европейски център за околна среда и здраве към Университета в Екстър (Великобритания) са установили, че да се живее до морето е много полезно за здравето. Крайбрежието предоставя по-добри условия за спорт и за воденето на един по-активен физически живот.

 

 

Изследователите са анализирали здравните картони на 48 милиона душа във Великобритания. Освен това била направена и анкета, в която гражданите трябвало да отговарят на въпроси свързани с тяхното здраве. След анализ на данните станало ясно, че живеещите край морето могат да се похвалят  с по-добро здраве в сравнение с останалите.

 

 


Медицинските досиета на населението от крайбрежието показали значително по-добри резултати от тези на жителите останалите части на страната. Показателите сочели за един много по-добър статус на физическо и психическо здраве.

 

 

Чети и: Вече има лекарство за Питър Пан

 

 

Според учените, тези резултати се дължат най-вече на по-ниските нива на стрес, които показват анкетираните от тези места. Освен това, близостта с морския бряг предоставя по-добри условия за спорт и физическа активност, които в съчетание с останалите фактори позволява заключението, че да се живее близо до морето е полезно за здравето.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:
 

Още Lifestyle