Кухненската гъба - развъдник на бактерии

 

Вредни микроорганизми се размножават и в четките

 

 

Едва ли има дом, в който да не се използват гъби или четки за миенето на съдовете. Никой не отрича удобствата им, но искаме да алармираме за опасносттa, която те крият.

 

 

 

 

Домакинските гъби са отлично място за появата на патогенни бактерии и гъбички.

 

 

Влажността и порестата структура са благоприятно условие за размножаването на редица вредни за здравето микроорганизми. Най-често срещаните са  Е.коли, Салмонела и Кампилобактер. Без проблем те могат да издържат поне две седмици, стига да имат влага. Измиването на съдовете с такава гъба, прехвърля микроорганизмите върху посудата.

 

 

Чети и: Златото лекува!

 

 

Гнездата с невидимите бактреии или  гъби е нужно да бъдат почистени или дезинфекцирани. В първия случай премхвате гадинките, а другият направо ги унищожава. Често пренебрегвани места, където могат а се открият зарази са дръжите в кухнтя - на хладилника, шкафовете и чешмите. Това са и зоните, на които най-често забравяме да обърнем нужното внимание.

 

 

 

 

За да се справите се проблема ще ви помогнат няколко прости трика.

 

 

Сменяйте всяка седмица кухненските гъби ( струват стотинки). Четките са малко по-скъпи, за това можете да използват един лесен начин, за да убиете бактериите в тях. Загрейте ги в микровълновата печка  или в миялната машина на режим сушене. Така ще ликвидирате 99% от бактериите. Тази процедура можете направите и гъбата.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle