Намаляването на солта е като отказване на цигарите

 

Редуцирайте нейната консумация за по-добро здраве

 

 

Тютюнът е вреден! Никой не подлага на съмнение това. Исторчески погледнато сме свикнали да възприемаме цигарите като лош навик. А замисляме ли се за вредата от  солта?

 

 

Положителният ефект от намаляването наполовина на консумацията на сол ще се отрази така балаготворно на оргазнизма ни, както и отказът от цигари би го напарвил.

 

 

Кардиолози напомнят, че солта в големи количества е причина за много здравни проблеми, при това не само сърдечно-съдови, но и бъбречни и стомашни (включително рака на стомаха).

 

 

За да се ограничи вредата от коснумирането на сол, преди повече от 10 години Световната здравна организация определи като максимално допустима консумацията на 6 грама сол дневно. За съпоставяне ще посочим, че в по-голямата част от държавите средното количество на консумирания натриев хлорид (готварска сол) е между 10 и 12 грама. Превишаването на дневния прием идва най-вече от пакетирани и варени храни.

 

 

 

 

Солта се прибавя както докато се приготвя храната, така и преди консумирането, което е напълни излишно. В древността солта се е използвала, за да се консервират различни продукти, днес я добавяме за по-добър вкус.

 

 

Солта води до задържането на течности в организма, което увеличава налягането в артериите и води до възникването на хипертония. Тя  пък е основната причина за мозъчно-съдова болест и сърдечни заболявания.

 

 

Чети и: Пийте бира за дълъг живот

 

 

И така, за да сте здрави обърнете внимание на количеството сол в менюто си и по възможност я редуцирайте до 6 грама дневно. Това ще е толкова смела и важна крачка в живота ви, че бихме я сравнили със отказването на на цигарите. Нужна е повече воля и постоянство, но в името  на по- доброто здраве си струва жертавата.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle