Голямото кихане започва

  • Пролетта е сезонът на алергиите
  • Зачервените очи, кашлянето и екземите по тялото ви са основните симптоми

 

 

След дългата, мрачна и студена зима дойде сезонът на свежестта, слънцето, зеленината и цветовете, но с него и проблемите с алергиите.

 


Алергията се проявява като реакция на свръхчувствителност на организма към дадено вещество, наречено алерген, което е чуждо за организма. Най-често алергените постъпват от външната среда през дихателната система, кожата и лигавиците, храносмилателната система и др.

 

Общоизвестни алергени са полените, домашния прах, космите от домашни животни, плесените, някои храни и лекарства, насекоми, химически вещества. Така че с настъпването на пролетта и оживяването, раззеленяването на природата, цъфтежа на дърветата и цветята, се събуждат и алергичните заболявания.

 


Сред най-често срещаните са алергичният ринит, алергичният конюнктивит, астмата, екземата. Тяхното начало обикновено е в детска възраст, като постепенно с времето някои от тях преминават, а други се засилват или персистират и в зряла възраст.
 

 

Симптомите са лесно разпознаваеми:

 


1. При алергичния ринит: запушване на носа и изтичане на бистър секрет, кихане, сърбеж, стичане на секрет от носа в гърлото.


2. При астмата: внезапно начало, придружено със затруднено дишане, задух, хрипове, кашлица.


3. Алергичният конюнктивит се проявява със зачервяване, сърбеж, сълзене от очите и подуване на клепачите.


4. При екземата: зачервяване, сърбеж и подуване на кожата, обрив по лицето (при децата), в областта на лактите, в гънките на тялото (слабинни, задколянна ямка), при възрастните често той е в областта на гърдите, гърба.

 


Ако разпознаете тези симптоми е важно на първо място по възможност да прекратите действието на алергена, а при по-тежките животозастрашаващи състояния(при астма) и да окажете адекватна първа долекарска помощ, а именно осигуряване на чисти и проходими дихателни пътища.

 

При първа проява на състоянието – да потърсите лекарска помощ.

 

Съществуват специфични диагностични алгоритми, кожни алергични проби, кръвни изследвания, клиничен преглед, с помощта на които може да се постави точна диагноза и да се предприеме адекватно лечение.

 

Не се препоръчва самолечение с антиалергични медикаменти, тъй като те могат да замаскират симптомите и временно да подобрят общото състояние, но не се стига до излекуване.

 

Автор: Д-р Владислав Стоянов

 


 

Анонимко, аз пък не се оплаквам.... даже обичам цветята

много неприятно е това с пролетта ... имам подобни алергии..

Още Lifestyle