Ягодки за силна памет

Снимка: dn ua

 

Горските плодове са отлични антиоксиданти

 

Десетки научни изследвания се мъчат да ни убедят в полезните свойства на консумацията на плодове. Тук ще се спрем на полезните свойства на горските  – ягоди, боровинки, малини и т.н. Според последните проучвания точно те препятстват остаряването на мозъка и загубата на памет.

 


След 45- та година оросяването на мозъка, а с това и паметта на човека започват да се забавят.

 


И предишни научни изследвания показват полезните свойства на горските плодове за здравето на хората. По – подробно това влияние е изследвано от Brigham and Women's Hospital  в Бостън (САЩ)

 


Резултатите сочат как тези растения богати на антиоксиданти могат да забавят с почти 3 години отслабването на когнитивните способности на мозъка.

 


Според резултатите публикувани в „Annals of Neurology” следва простият извод, че колкото повече горски плодове консумирате, толкова повече ще забавите  остаряването на вашия ум.

 


В изследването са участвали 121.000 жени на възраст между 30 и 55г. В периода на експеримента от 1976 до 2011г. те са отговаряли на поредица от въпросници за здравето и начина си на живот.

 


След анализа се открива ясната зависимост межди количеството на консумирани горски плодове и умствените способности на анкетираните. Тези които са приемали горски плодове отбелязват забавяне с около 2.5 години на загубата на памет.

 


За този резултат основна роля играят флавоноидите и тяхното противовъзпалително и антиоксидантно действие.
Именно те пречат на оксидацията, която води до умъртвяване или увреждане на клетките.

 


За това – яжте горски плодове- вкусно е и много полезно!

 

 

 

  • ddd
  • 2012-04-28 22:11:13

Как можахте да сложите такава снимка?!? Доядоха ми се горски ягоди

Още Lifestyle