Никола Анастасов: След представления се чувствам самотен

 

Големият комик отпразнува снощи 80-годишния си юбилей

 

 

"Като свърши представлението, има една тъга", споделя в откровено интервю за "Денят започва в неделя" по БНТ актьорът Никола Анастасов. "Колкото и да си удовлетворен от смеха в залата, от многото аплодисменти, след това става тъмно, салоните, столовете са празни. Става пусто. И си тръгваш към вкъщи. Хората са се прибрали. Вкъщи са си заспали близките ти хората. Изведнъж се чувстваш самотен, след като си вилнял и си бил център на  внимание на сцената. Има една актьорска тъга", казва Анастасов.

 

 

Големият комик отпразнува снощи 80-годишния си юбилей на сцената на Сатиричния театър с участието си в бенефисното представление "Лека форма на тежка депресия" от Станислав Стратиев.

 

 

Когато бил все още начинаещ актьор, Никола Анастасов чакал след представление неговия театрален идол Константин Кисимов. "Той живееше на "Раковски" и аз вървя след него да го гледам какво прави. Улиците са пусти, той върви, върви, почуква улуците. Има нужда нещо да прави, а е празна улицата...", спомня си Анастасов.

 

 

Актьорът, наричан Усмивката на Сатирата, се върна и в детството си: "Моите родители бяха бедни хора, само със средно образование. Баща ми беше месар, а майка ми помагаше в месарницата, на касата стоеше. Те не знаеха дори какъв ще ставам. Знаеха, че в гимназията пеех в хор, дадоха ми да бъда солист. Голям кеф изпитах. Реших да ставам актьор, но не знаех как да си
държа ръцете. Викам си, ще отида в актьорската академия да се науча на движение и на поведение на сцената. И тогава ще стана оперен певец".

 

 

По думите му, бил "смотано дете". "Аз бях скромен, не смеех да се откривам. Даже не знаех, че имам актьорски качества", казва актьорът.

 

 

"Голямото изкуство е да откриеш дълбоко в себе си неща, които си донесъл дори от детството си. Някъде е запаметено в съзнанието и ти постепенно ставаш "другия" човек. Толкова е приятно. И когато публиката накрая аплодира, ти казваш - "защо свършва представлението, мен още ми се иска да бъда този човек, в чиято роля съм", допълва Анастасов.

 

 

Чети и: Adele роди момченце

 

 

"Имаше един случай, беше представление на Станислав Стратиев, един от героите се качи от салона и открадна чанта от сцената. И една жена извика - "Ей онзи е крадецът". Изведнъж скочи един полицай и го арестува. Ние му обясняваме - "Това е актьор, той трябва да излезе на сцената и да открадне чантата. За малко да го пребият". Стават такива неща, но това е истинският театър. Това е божеството на живото изкуство", припомня си 80-годишният актьор.

 

 

За най-големия срам в кариерата си той определя гаф от деня, в който станал заслужен актьор. "Точно когато съм мечтал да стана заслужил артист, да излезеш на сцената и да забравиш за какво си излязъл. Бяло поле, загубваш съзнание за какво си там. Това е от притеснение, разбира се. Ако си професионалист, се овладяваш и представлението продължава. Същата вечер Вили Цанков беше режисьор на постановката "Щръклица". Аз играех четиримата братя близнаци. Със Стоянка Мутафова трябваше да проведем разговора в първо действие. То беше три минути, защото аз едно и също повтарях и тя мислеше, че й правя номер. Замахна с бастунчето, искаше да ме претрепе нa сцената. Аз просто загубих ума и дума. След това се прибрах и вместо да се черпя с приятели, се завих под юргана. И не исках никой да ме вижда, никой да не погледне моя срам".

 

 

"Колко много съм изтървал в моя живот от знанията. Но чрез театъра всяка постановка ти носи знание. Най-ценният урок е да си всеотдаен на това, което правиш и да го обичаш. Тогава то ще ти се отблагодари", откровен е Анастасов и допълва, че за него най-ценното досега е подарено от съпругата му. "Това са двамата ми сина - Ивайло и Чавдар. Това е моят "Златен век".
Мечтал съм си за него, имам го и съм им благодарен, че са така внимателни и грижливи, какъвто съм аз към тях."

 

 

"Чудя се защо времето бяга. Усещах го нормално преди. А сега като че ли бърза, за къде е забързало? Аз не бързам, но съм в плен на времето", пита се звездният актьор и завършва с това, че няма да се откаже от театъра: "Чакам нови роли, нищо друго не искам. И да съм здрав, за да продължавам да играя на сцената."

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle