Кога започва пубертетът?

 

Вече има данни за по-ранно полово съзряване и при момчетата

 

 

Пубертетът е период на бурни и интензивни промени в човешкото тяло, които водят до физическото и полово съзряване на човека. Кога е неговото начало?

 

 

Според педиатрите този процес започва около 12-та година за момичетата и 13-та за момчетата. Учени от САЩ установили, че началото на пубертета, вече настъпва с от 6 месеца до 2 години по-рано от досега наложеното становище. С поколенията, възрастта за началото на полово съзряване пада все повече.

 

 

Американската академия по педиатрия стига да изводите, че за средна възраст за започване на пубертета може да се приеме:

 

 

- белите - 10,14 години

 

- афроамериканци – 9,14,

 

 - за латино средната възраст за влизане в пубертета е 10,4 години.

 

 

Както е видно от данните, най-рано започват половото си съзряване тъмнокожите, при които средната възраст за това е 9,14 години.

 

 

Чети и: Perrelet’s Turbine XS Taste

 

 

Тези резултати се базират на изследването на 4100 деца. Ръководителката на проучването Marcia E. Herman-Giddens отбелязва, че  „по-ранното полово съзряване на децата има значение за оценката на развитието на здравословното им състояние”. По-ранният старт на пубертета при момичетата беше отчетен още през 90-та години на миналия век. Сега за първи път излизат данни за по-ранното полово съзряване и на момчетата.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle