Как да си осигурим здрав сън?

 

Сънят е здраве

 

Всеки човек се нуждае от пълноценен сън, за да запази добрата си физическа форма и психическото си здраве. Въпреки това мнозина страдат от безсъние и нарушения на съня по различни причини. Сред тях могат да бъдат и такива, които на пръв поглед нямат връзка с този проблем – като топлия душ преди заспиване например, хапването на месо на вечеря или наспиването през почивните дни.

 


Температурата на тялото се понижава в известна степен преди да заспим, което е сигнал за това, че е време организмът ни да си почине. Ако вземете гореща вана, този сигнал се подтиска. Затова специалистите съветват  да направите това поне 2 часа преди лягане. Същото правило важи и за физическите упражнения, които повишават температурата на тялото и пречат на бързото заспиване.

 

 


Ако заспивате трудно, избягвайте преди сън храните, богати на белтъчини. Посредством сложни реакции белтъците се превръщат в допамин. Известно е, че високото ниво на този хормон и невротрансмитер в главния мозък, допринася за състоянието на бодърстване. Най-добре е протеините да се приемат сутрин, а по време на вечеря да се набляга на въглехидратите.

 


Режимът – това е ключът към пълноценния сън. Когато всеки ден се събуждаме по едно и също време, ще ни бъде по-лесно да заспиваме. Затова не се препоръчва да се спи прекалено дълго през почивните дни - това нарушава режима и биоритмите, които влияят на работата на нашия организъм.

 

 

Още Lifestyle