Бих слушал родителите си, ако...

 

млъкнеха за малко

 

 

"Пубертетът е болест, която неизбежно всички прекарват. Родителите трябва да се опитат да облекчат симптомите". Антъни Улф

 

 

Д-р Антъни Улф има докторска степен по клинична психология и от 25 години работи като детски психолог. Автор е на пет книги, посветени на възпитанието на децата и по-специално – на проблемите на тийнейджърите. Автор е на многобройни статии за известни детски списания, като „Фамили Съркъл“, „Парентс“, и списва месечна рубрика за „Чайлд Мегъзин“. Той е чест гост на национални телевизионни програми – като Фокс Морнинг Нюз, Тъдей Шоу, Си Би Ес Морнинг Нюз и др.

 

 

Д-р Антъни Улф е известен със своя достъпен и забавен начин на представяне на динамиката във взаимоотношенията родители – деца. Баща на две пораснали деца, Антъни Улф предлага практическа помощ за разрешаване на проблемите в общуването ни с нашите тийнейджъри. „Бих слушал родителите си, ако... млъкнеха за малко“ е за това какво е да си родител на тийнейджър в ХХІ век. Що за деца са днешните тийнейджъри и на какви правила трябва да се основава тяхното възпитание.

 

 

ЗА КНИГАТА: БИХ СЛУШАЛ РОДИТЕЛИТЕ СИ, АКО... МЛЪКНЕХА ЗА МАЛКО

 

 

Няма родител на тийнейджър, който от време на време, при поредния сблъсък, да не се е питал: „Къде сбърках?“. Обръщайки се назад през годините, си спомняме за собственото си юношество и отношенията ни с нашите родители и обикновено направената равносметката не е в полза на децата ни. Навремето ние не бихме си позволили да се държим с родителите си по начина, по който го правят съвременните деца (пък и родителите ни не биха го допуснали!). Какво се е променило? Наистина ли съвременните тийнейджъри са неуправляеми и има ли начини, ако не напълно да се справим със своеволията им, то поне да ограничим щетите?

 

 

КАКВО ДА КАЖЕМ И КАКВО ДА ПРЕМЪЛЧИМ, КОГАТО ВЪЗПИТАВАМЕ ТИЙНЕЙДЖЪРИ?

 

 

Антъни Улф е клиничен психолог, през чийто кабинет са минали хиляди тийнейджъри и техните объркани родители. Според него тийнейджърството е болест, която просто трябва да се развие и премине. Родителите трябва да се въоръжат с търпение и да се опитат да облекчат симптомите. Действително тази болест много се е обострила през последните десетилетия, но това се дължи на факта, че суровите наказания и физическата саморазправа с децата вече принадлежат на миналото.

 

 

Когато от възпитанието е отнета възможността да всяваш страх, много логично е, че децата вече ще са по-непокорни и неуправляеми. За щастие все още съществуват механизми, които да ни помогнат да установим разумни граници в отношенията с децата ни. Антъни Улф ще ни научи как да избягваме подводните камъни в отношенията си с тийнейджърите, какво да им кажем и какво да премълчим, така че да запазим диалога. Както всеки родител добре знае, много често и най-обикновеният разговор с нашия тийнейджър може да прерасне в грандиозен спор, ето защо да се запази добрият тон, може да се окаже истинско предизвикателство.

 

 

 

 

Ще получим ценни съвети как да не допускаме емоциите да ескалират прекалено (да не забравяме, че тийнейджърите са царете на драмата), как да накараме детето си да свърши задълженията си (направо непосилна задача). Как да установяваме правила и да поддържаме контрол, как да се справяме с вечно променящите се настроения на нашите тийнейджъри, с техния негативизъм и безотговорност.

 

 

Хубаво е да намерите общи занимания с вашите тийнейджъри, така ще има за какво да си говорите.

 

 

КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ В ГОДИНИТЕ НА ПУБЕРТЕТА?

 

 

Да си родител на подрастващ е изключително енергоемко, направо изтощително занимание. Понякога ни се иска да абдикираме от функциите си на родители, защото ни се струва, че няма как да излезем на глава с непокорните си деца. Книгата на д-р Улф е безценен наръчник как да се справим с най-срещаните проблеми в общуването с нашите тийнейджъри, като междувременно успеем да съхраним физическото си и най-вече психичното си здраве.

 

 

 

 

В книгата има множество примери от живота, разиграни ситуации и диалози, които нагледно показват динамиката на общуването в съвременното семейство. Успокоително е да научиш, че детето ти си е съвсем наред, че проблемите, с които се сблъскваме, са типични за всички тийнейджъри. И най-важното: че има начин да подобрим отношенията с децата си, без това да означава да отстъпим пред исканията или своеволията им.

 

 

Книгата може да ни помогне да станем по-добри родители, които с разбиране и с дисциплина направляват децата си през трудния период на съзряването, като междувременно им помагат да развият потенциала си, за да навлязат успешно в света на възрастните.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle