Козметика и алергии. I част

Снимка: dn ua

 

На всеки може да се случи вместо ефект да си предизвика дефект

 

 

Всички сме чували известната фраза „Красотата иска жертви” и знаем, че много жени, за да се харесат на противоположния пол, са готови на немалки жертви – носят миниполи и застрашително високи токчета, слагат по три слоя спирала върху миглите си, изрусяват до бяло косата си. Понякога тези малки хитринки могат да се превърнат в сериозна заплаха за здравето ни.

Например когато имаме алергия към определени компоненти на козметиката, която използваме. Най-неприятното е, че симптомите на заболяването могат да се появят във всеки един момент, внезапно, дори в случаите, когато по-рано не сме имали подобни оплаквания.

 

За да сведем до минимум риска от възникването на алергии, при избора на козметични средства трябва да спазваме някои правила.

 

 

Не” на оцветителите, ароматизаторите и консервантите

 

Причината за възникването на алергична реакция най-често се крие в изкуствените добавки, синтетичните аромати и консервантите. Когато купувате червило, гел за душ или шампоан, обърнете внимание на срока за годност – колкото е по-дълъг, толкова по-голямо количество консерванти се съдържат в козметичното средство. Колкото по-интензивен е цветът и ароматът на продукта, толкова по-голям е рискът от алергия. Особено опасна е декоративната козметика, влизаща в непосредствен контакт със слизестите тъкани на очите и устните – така алергените проникват най-бързо в организма.

 

 

Снимка: dn ua

 

Натурално не означава безопасно

 

Повечето производители на натурална козметика добавят в своите продукти естествени, но предразполагащи към алергична реакция съставки - мед, пчелен восък, екстракти от цитрусови плодове, етерични масла и др.Ако имате непоносимост към нещо, преди да си купите козметика, внимателно прочетете състава на опаковката. Козметиката, на която е отбелязано „хипоалергична” не винаги е такава. Най-често това означава, че производителят е намалил броя на субстанциите, предизвикващи алергия, но това не е гаранция, че при вас такава алергия няма да се появи

 

Тест за чувствителност

 

Ако не сте сигурни, дали дадена козметика е подходяща за вас, поискайте си тестери. Преди да боядисате косата си, направете тест за алергична реакция – нанесете малко количество от боята върху кожата и не го измивайте в продължение на 48 часа. Ако забележите признаци на възпаление, не я използвайте.

 

Определен парфюм не ви понася?

 

Сменете цялата козметична линия! Ако сте получили алергична реакция към новия си парфюм, по-добре се откажете от цялата козметика на тази марка – в нея ще присъстват същите ароматични вещества. А това означава, че нараства рискът да развиете свръхчувствителност към нейните продукти.

 

Съхранявайте правилно разкрасителните средства

 

Ако в момента нямате алергия, това не означава, че и в бъдеще няма да имате. Понякога алергичната реакция се появява и при хора, които по-рано не са имали такава. Причина за това може да стане неправилното съхранение. Не бива червилата, спиралата за очи и кремовете да се държат в шкафчето в банята. Там козметичните средства се развалят по-бързо. Същия ефект има и контактът с ултравиолетовите лъчи. Най-доброто място за съхранение на козметика е долният рафт в хладилника.

 

 

Още Lifestyle