Музеят на радиото в България отвори врати за всички

 

Уникални експонати могат да бъдат видени в Зала 68 на ФЖМК

 

 

В ерата на дигиталните технологии и интернет, едно аналогово пространство отвори врати за любопитни посетители. Първата и единствена постоянна музейна експозиция за историята на радиото в нашата страна е вече факт. Всички експонати в нея са получени от дарители.

 

 

Идеята е от 1998 година

 

 

Дългогодишният ръководител на Златния фонд на Българското национално радио Захари Миленков намира естествен съмишленик в лицето на проф. д-р Веселин Димитров, който по това време е и Декан на Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”. Подкрепени от Факултетното ръководство и съвместно с Националния политехнически музей, те създават „Постоянна музейна експозиция за историята на радиоразпръскването в България”.

 

 

С помощта на студенти и курсисти в Колежа към ФЖМК и на материалната подкрепа от Факултета, със сътрудничеството и на Българския фотоклуб, експозицията беше разположена в двете учебни радиостудиа и пред тях и официално открита.

 

 

Излобжата е предназначена за студенти и гости на факултета. По повод отбелязването на 125-годишния юбилей на СУ „Св.Кл. Охридски” беше направена и следващата крачка. По предложение на Ректорското и деканското ръководство на ФЖМК,  музейната експозиция бе отворена за всички. Това се случи днес (25 ноември 2012 г.) в сградата на ФЖМК на ул. Московска 49.

 

 

Обърнете внимание на уникалните  музейни експонати:

 

 

1. Два от първите микрофони на „Родно радио” – въгленови, райсови – едва ли има други в България запазени от 1930 година и работили в нашето радио.

 

 

2. Единствената многопътна живачна изправителна радиолампа, работила от 1936 година в създаденото през същата година радио „Стара загора”. Такава лампа има и в Националния политехнически музей, но тя никога не е работила – била е резервна.

 

 

3.  Единственият в България четириканален студиен швейцарски магнетофон „Щудер С-37” въведен в експлоатация в БНР през 1970 година – преди половин век и още работи пълноценно. В Златния фонд на ФЖМК се пазят и всички оригинални ленти със записи на естрадна музика правени на него с някои от най-известните ни естрадни певци по това време, които и сега може отново да се мастерират. Магнетофонът е включен пълноценно в работещото аналогово радиостудио в Музея.

 

 

4. Уникален образец на грамофонна матрица-„сандвич”, изработена от чист никел, на каквито матрици (произведени в съветската фирма „Мелодия” по българска поръчка) се съхраняват резервни копия на най-ценните записи от Златни фонд на БНР. Той изпълнява и функцията на Национален звуков архив на България. Тези матрици не се влияят нито от промени на климатичните параметри, при които се съхраняват, нито от механични уврежданияп и са предназначени за безсрочно съхранение на съдържанието на оригиналите, които са на магнетофонни ленти.

 

 

5.  Уникален, единствен в България студиен четирискоростен швейцарски магнетофон „Награ Т Аудио” . Той е с две тоноси, специално приспособление с рубини за почистване на лентата в движение, възможност за плавно изменение на скоростта на възпроизвеждане, възможност за програмиране или блокиране на пистата за запис и възможност за възпроизвеждане на ленти навити на всякакви видове професионални и любителски керни и ролки.

 

 

6. Уникални звукозаписи, снимки и документи от и за историята на общественото „Родно радио” и държавното Радио София от тяхното създаване до края на 80-те години на миналия век.

 

 

Чети и: Димитър Захариев: Не бих продал душата си

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle