Да ядем картофи! Полезно е

 

Дълги години полезните качества на картофа са пренебрегвани

 

 

Диетолозите зачеркват картофите от хранителния режим на хората, заради това че водят до напълняване. Може би по тази причина сме свикнали да възприемаме този зеленчук като храна, която е добре да избягваме. А така се лишаваме от многобройните му полезни съставки.

 


Британски учени разкриха, че картофът е изключително полезен за здравето ни, при това е много  по- добър от традиционно приемани за важни за организма ни зеленчуци като авокадо,червено цвекло  или ядки.

 


В сравнение с банана, този зеленчук притежава близо 6 пъти повече фибри, и 3 пъти повече витамин С в сравнение с авокадото.

 


Според последните изследвания картофите съдържат и много повече от минерала селен, отколкото ядките могат да доставят дори в огромни количества.

 


Пак в полза на консумацията на картофите можем да си спомним и проучване от миналата година, което показва, че консумирането на картофи два пъти на ден води до намаляване на кръвното налягане.

 

Ако до този момент сте се лишавали от този вкусен зеленчук - замислете се! Май заслужава да има достойно място на трапезата ни.

Пък и бирата с картофки си е класика.

 

 

 

 

Още Lifestyle