Добри навици за един месец

Снимка: dn ua

 

Придобийте 5 полезни навика за 1 месец!

 


Много от нашите действия извършваме просто по навик – от сутрешното ставане в определен час и миенето на зъби, до гледането на телевизия вечер. Правим това, защото сме го правили винаги. Наред с полезните навици, има и вредни. Заслужава си да увеличим броя на полезните.

 


Психолозите твърдят, че навик да се прави нещо може да бъде създаден само за 1 месец – необходимо е 30 дни подред настойчиво и съзнателно да повтаряме определено действие. Нека да опитаме да се сдобием с 5 полезни навика!

 


1.Правилно хранене
Ние сме това, което ядем! Не бива да го забравяме, когато видим торбички под очите или нездравия вид на кожата си. Всеки си има своя теория за това, какво представлява здравословното хранене, но относно бързата закуска, мазните, пържените храни и полуфабрикатите мненията съвпадат – те не ни правят по-здрави. За да придобиете навика правилно да се храните, опитайте да замените всекидневното си посещение в  МакДоналдс с похапване във вегетариански ресторант. А също направете опит да купувате плодове вместо любимите си сладкиши. Като замените само няколко продукта с по-полезни, ще забележите, колко по-добре ще започнете да се чувствате.

 


2. Достатъчно светлина
Внимателно се огледайте около вас и се запитайте, винаги ли е достатъчно светло - така, че да работите без да напрягате зрението си. Независимо с какво се занимавате – четене, приготвяне на вечерята или решаване на кръстословици, трябва да ви бъде светло. Ако вкъщи или в офиса е необходимо да се подобри осветлението, непременно го направете. Полезният навик да следите дали имате достатъчно и качествена светлина със сигурност ще бъде от полза за здравето ви.

 


3.Разтягане
Разтягането е полезно както за фигурата, така и за здравето и самочувствието ни. За разлика от пълноценната гимнастика, каквато малцина от нас имат волята да правят всяка сутрин, упражненията за разтягане могат да се изпълняват дори под душа или докато лежим на дивана пред телевизора. Правете ги всеки ден.

 

 


4. Самоусъвършенстване
Със сигурност имате любими занимания, за които никога не можете да намерите свободно време. Истината е, че ви липсва не време, а мотивация. Ако искате да се заемете с нещо, което наистина е важно за вас (например танци, изучаване на чужд език или готварски курсове), включете го в своя график – отделяйте му поне 1 час всеки ден. Правете това в продължение на 1 месец. Това занимание или ще ви стане навик или вие ще разберете, че то не ви е по вкуса.

 


5. Искрена усмивка
Опитайте да поздравявате и да разговаряте с познати и непознати с непринудена и най-важното искрена усмивка. В началото вероятно ще трябва съзнателно да се усмихвате, но след това ще ви стане навик и ще забележите колко по-приветливи ще станат хората около вас.

 

Още Lifestyle