Стресът на работа не причинява рак

 

Напрежението в офиса води до хронични заболявания

 

 

Изследване публикувано в British Medical Journal разбива наложеното схващане, че стресът на работното място причинява рак. Той не води до такъв, нито на дебелото черво, нито на белите дробове, както на гърдата или простатата.

 

 

Почти 90% от случаите на рак са причинени от влиянието на фактори от околната среда – безспорни доказателства сочат за вредното влияние на ултравиолетовите лъчи или пък цигарения дим. Редица изследователи намират като причина за тежкото заболяване психологически фактори, като стреса, например. Така напрежението на работното място беше свързано с опасността да причини рак. Последните изследвания показват, че напрежението в офиса може да доведе до хронични възпаления. Те от своя страна способстват за възникването на някои тумори. Отново косвено е влиянието на стреса върху определени хора, като ги кара да пушат, употребяват алкохол или пък да прекаляват с количеството на консумираната храна, които от своя страна могат да причинят рак.

 

 

Досега много малко изследвания проучват връзката между стреса на работа и тежкото заболяване. Освен това, доказателствата, които се сочат в тях,  не са достатъчно убедителни.

 

 

 

 

Научният труд публикуван в British Medical Journal се базира на мета-анализ на 12 изследвания, в които участват над 116 хиляди души на възраст между 17 и 70 години от Финландия, Франция, Холандия, Швеция и Великобритания.

 

 

Те проучват психологическия стрес на работното място като го разделят на четири категории:

 

 

- работа под високо психическо напрежение

 

- активна работа

 

- пасивен труд

 

- и работа без стрес.

 

 

Резултатите сочат, че 5 765 участници (5%) развиват някаква форма на рак в продължение на 12 години. Специалистите на откриват индикации за връзка между заболяването и нивото на стрес по време на работа. Учените са категорични, че не съществува следствие между заболяването и преживяното напрежение в офиса. Така се оказва, че психологическият фактор не следва да бъде определян като причинител на заболяването. Те не отричат необходимостта от подобряването на условията на труд, които като цяло ще подобрят общото състояние на организма, а с това ще засили и съпротивителните сили на организма.

 

 

Чети и: Топ 5 на най-големите диаманти

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle