Енергийните напитки са опасни за здравето

 

Украински учени алармират за вредните последици

 

 

Прикарпатски студенти, публикуваха изследване за влиянието на енергийните напитки върху организма на опитни мишки. Те решили да направят проучване по въпроса, заради информацията, че деввт от десет студенти в страната употребяват енергийни напитки.

 

 

Експериментът бил проведен с двумесечни мишоци, защото развитието на организма им съответства на подрастващите хора. В продължение на един месец, опитните животинки трябвало да пият само енергийни напитки (това била единствената течност, която са могли да приемат). Дозата била равна на бутилка за човека.

 

 

 

След като пият от напитката, мишките се възбуждали и ставали много активни за около два часа. После изпадали в депресия. Големият шок за учените настъпил след дисекцията на опитните мишки. Черният дроб, сърцето, бъбреците, мозъкът и кръвта били засегнати от употребените енергийни напитки. Учените очаквали някакви отклонения в кръвната картина, но не и шокиращото затлъстяване, което открили.  Сърцето било потънало в мастна тъкан, а черния им дроб бил разтегнат и даже с пинсети не можело да бъде отстранен. Учените коментират, че са правили опити и с тежки метали, но никога преди не са наблюдавали такива поражения.

 

 

Чети и: Силата на сутрешната гимнастика

 

 

Вредите причинени от енергийните напитки, допълваме и с анемия, заради ниския хемоглобин, кислороден глад на мозъка и повишени нива на глюкоза. Учените не изключват вероятността тези течности да видят и до пристрастяване. Те препоръчват да не бъдат консумирани от подрастващи и напомнят, че в някой европейски страни енергийните напитки се продават само в аптеките.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle