Как да изберем име на детето си?

 

Вярва се, че името предначертава пътя на детето

 

Много майки и бащи вероятно се питат, какво име да изберат за наследника си, за да се радва на щастлив живот. В миналото децата най-често са били кръщавани на своите баби и дядовци или на някой светец. Днес родителите имат много по-голяма свобода на избор.

 

Според битуващите поверия кръщаването на друг човек крие риска, вашият наследник да повтори неговата съдба. Смята се, че не е добре да се дават имена на починали роднини, които са страдали от неизлечима болест или не са починали от естествена смърт. По същата причина не си струва бебето да се кръщава на личност (дори известна) с трагична съдба.

 

Женските имена, произхождащи от мъжки, могат да дарят момичето с мъжки характер (Александра, Евгения, Виктория, Яна и др.). Момче с женско име – например Валентин -  може да бъде прекалено отстъпчиво и неуверено в себе си.


Синът, кръстен на баща си, рискува цял живот да си съперничи с него, опитвайки се да докаже на майка си, че не му отстъпва по нищо. Но ако в името съвпада поне една гласна, между родителите и децата ще цари взаимно разбиране.
Колкото повече производни могат да се образуват от името, толкова по-щастлива съдба очаква детето и по-интересен ще бъде животът му.

 

Годишното време, през което е родено на детето, влияе на неговия характер и играе важна роля при избора на име.

 

„Зимните” деца са по-целеустремени и отстояват мнението си, но често имат труден характер. Затова се препоръчва за равновесие да им се дават по-меки и благозвучни имена – Алексей, Иля, Филип, Валентин, Ирина, Вера, Нина.


„Пролетното” дете е непостоянно по природа, често страда от собствената си нерешителност, затова пък прекрасно се приспособява към различни ситуации. На него ще му отива „по-тежко” име, което ще му придаде увереност в себе си – Виктор, Григор, Кирил, Константин, Александра, Елисавета, Елена, Мария.


„Летните” деца са кротки и чувствителни, често попадат под чуждо влияние, но са готови на всичко, за да постигнат някаква цел. На тях ще им подхождат обикновени и „по-земни” имена – Андрей, Павел, Иван, Ана, Людмила, Любов, Надежда.


„Есенното” дете, по правило е реалист, спокойно, уравновесено, не вярва на думите и винаги проверява всичко на практика. По-добре е да получи някое по-необичайно име, което да балансира неговия прагматизъм – Максим, Михаил, София, Василена.

 

Още Lifestyle