Липсата на цинк води до депресия

 

Металът помага за добрите нервни връзки

 

 

Учени откриха, че основната причина за депресията е липсата на достатъчно количество цинк в човешкия организъм. Точно този химически елемент ни предпазва от напреганти и неуравновесени състояния, това смятат експерти от испанския Национален изследователски център.

 

 

Схемата е следната: особените биологически активни вещества – невромодулатори (дофамин, серотонин, норадреналин), които спомагат за предаването на информация между невроните, допринасят за производството на азотен оксид, който пък освобождава свързания с белтъчините цинк.

 

 

Този елемент улеснява връзката межди нервните синапси. Ако невронните връзки работят правилно, нервните клетки получават необходимото ниво на възприемчивост, които правят психиката ни стабилна.

 

 

 

 

Ако цинкът в организма не е достатъчен, могат да се развият апатия и депресия. Между другото, скоро заболявания като булимия, хроничен алкохолизъм и наркомании, ще мога да се лекуват чрез препарати съдържащи цинк. Испанските специалисти са убедени, че всички тези болести са непосредствено свързани с липсата на този метал в организма на заболелия.

 

 

За да си набавяте достатъчно цинк, хапвайте морски дарове, риба, черен дроб, ядки и бобови култури.

 

 

Чети и: Старите снимки оправят настроението

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle