Зеленият чай понижава функционалната инвалидност

 

За пореден път учени изтъкват полезни свойства на напитката

 

 

Колкото и да не обичате зелен чай, може би ще е добре да се замислите дали не е добре, все пак да присъства в менюто ви. Има толкова много полезни свойства, че сигурно ще не трябват няколко дена да посочим изчерпателно всички.

 

 

Днес се спираме на най-новото изследване върху напитката.

 

 

Учени от Япония установили, че хората, които редовно пият зелен чай си осигуряват здрави и активи старини. Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които забавят стареенето на организма. Съединението EGCG, което се открива в напитката пък предотвратява повреждането на клетките.

 

 

Специалисти от университета Тохоку (Tohoku University Graduate School of Medicine) провели изследване, в което участвали 14 000 мъже и жени на възраст над 65 години. В хода на проучването те установили, че редовната употреба на зелен чай понижава предразположеността кум функционална инвалидност, която е обичаен спътник на остаряването.

 

 

Изследванията показали, че при 13% от хората които не пили зелен чай, функционалната инвалидност настъпила в продължение на 3 години. А 7% от тези, които пили по около 5 чаши чай на ден, оставали социално активни и независими по отношение на това да се справят сами с ежедневните си дейности.

 

 

Добре е да имате предвид, че зеленият чай е богат на витамин К, което означава, че може да наруши действието на лекарства, които пречат на кръвосъсирването.

 

 

Чети и: Мангото нормализира кръвната захар

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle