Кои са най-опасните алкохолни напитки?

 

Вкусът на алкохола ни кара да го желаем

 

 

През тези празнични дни масово се отдаваме на ядене, пиене и тези три неща. Вземете си наздравица, но не прекалявайте с алкохола!

 

 

Кое води до пристрастяване към чашката – вкусът на напитката или градусът на алкохола?

 

 

За да отговорят на този въпрос учени от Медицинския институт към университета в Индиана провеждат изследване с 50 доброволци – мъже на различна възраст. Те трябвало да отпият различни спиртни напитки, след което наблюдавали промените настъпили в организма. Оказало се, че вкусът на алкохола независимо от неговата концентрация води до производството на допамин, наричан още "хормон на щастието". Това е и причината да ни харесва да пием.

 

 

След като изяснихме този въпрос ще ви запознаем и с най-коварните алкохолни напитки, тези които най-горещо не ви препоръчваме, при това не само по празниците.

 

 

1. Консервираните коктейли (тези в кен, например). Има голям избор от такива алкохолни напитки с толкова разнообразни вкусове, че да се пробват всички няма да е лесна задача. Заради различните аромати, с които се поизвеждат, много често даже не се възприемат като алкохол. Може да изпиете няколко през деня и дори да се намирате в състояние на хронично опиянение, без да си давате сметка за това.

 

 

Един такъв кен, спокойно може да се приравни на 110 грама водка. Синтетичните добавки в тях пък убиват апетита и така даже няма да ви мине мисъл да за храна.

 

 

2. Алкохолни миксове с най-различни съставки. Няма нищо лошо да опитате някой екзотичен коктейл докато сте на ваканция, не става дума за това! Избягвайте мискирането на алкохоли. Имайте предвид, че ако в коктейла ви са смесени поне два вида спиртни напитки, ще си причините тежък махмурлук, като освен това ще измъчите неимоверно черния си дроб и бъбреците.

 

 

 

 

3. Бира. Мнозина я пият, даже без да я възприемат за алкохол, а нещо като разхлаждаща напитка. Пивото обаче тормози панкреаса. "Биреният алкохолизъм" си е истинска диагноза, колкото и да не си даваме сметка за това. Бирата е най-употребяваната напитка от тийнейджърите. Анализите показват, че една бутилка пиво се равнява на 60 грама водка.

 

 

4. Шампанско.Опасният ефект от тази напитка се дължи на нейната газираност. Въглеродният двуокис в шампанското, помага алкохолът да се абсорбира по-бързо в кръвта. И така даже без да се усетите може да се напиете позорно с… някакво си шампанско. За да туширате този ефект, преди да пиете трябва да похапнете.

 

 

5. Ликьори. Напитката е възприемана като безобидна, защото е сладка, но колкото по-сладко - толкова по-опасно! Панкреасът ще се затормози от нея и така ще се повиши кръвната захар. Резкият ѝ скок ще потъмни допълнително разсъдака ви, оставяйки усещането, че изпитото количество не е никак малко.

 

 

Чети и: Зеленият чай понижава функционалната инвалидност

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle