Първа eзикова гимназия във Варна се стяга за юбилей

 

Училището е носител редица награди и отличия в областа на науката, културата и спорта

 

 

През 2014 г. Първа езикова гимназия в гр. Варна ще празнува своя 50-годишен юбилей с редица събития и инициативи, които ще отбележат създаването на едно от най-престижните училища в цяла България.

 

 

 

Гимназията е приемник на Първа мъжка гимназия, създадена през учебната 1879/1880 г. В началото на 1964 година инициативен комитет от родители и общественици поставя пред Окръжния народен съвет - отдел "Просвета", въпроса за необходимостта от задълбочено изучаване на немски и английски език в съответно специализирано учебно заведение. Министерството на народната просвета разрешава разкриването на  две паралелки за изучаване съответно на английски и на немски език с прием на 20 ученици във всяка. За изучаващите немски език занятията по руски език са задължителни, а английският или френският - задължителен трети чужд език. Аналогично е разпределянето на чуждите езици за изучаване в класовете с английски, респективно с руски език.

 

 

Първоначално приемът на ученици е без конкурс, само по бал от удостоверението за завършен седми клас. Поради изключителния интерес към новото за Варна училище още през следващата учебна година са въведени приемни конкурсни изпити по български език и литература и по математика, като още в началото конкуренцията между кандидатите достига 10-12 ученици за едно място - традиция, която се запазва през годините въпреки многобройните възможности за изучаване на чужд език днес.

 

 

Още в първите години обучението по биология, химия, история, география се води на съответния чужд език - по възможност от преподаватели от Германия и Англия. Принципът, да се назначават изявени учители в гимназията не само по специалните, но и по всички останали дисциплини, в общи линии се спазва последователно. Така не закъсняват и резултатите - завършилите Първа езикова гимназия се реализират във ВУЗ (98% от тях са приети в годината на завършване) и днес са утвърдени специалисти във всички сфери на обществения живот. 

 

 

 

 

До 1972 година училището се намира в сградата на Девическата гимназия (днес Археологически музей). През учебната 1972/73 година Първа езикова гимназия е преместена в нова сграда,  намираща се на сп. Почивка. От същата година в английския профил се приемат годишно ученици за четири паралелки, в немския - за три, а руските паралелки сa закрити. От 1995 г. Първа езикова гимназия се включва в проекта "Немска езикова диплома" и става немски езиков център - четвърти в България, освен в София, Ловеч и Бургас. През учебната 2000/2001 година паралелките с немски език се увеличават на четири. От учебната 2009/2010 година гимназията се премества в самостоятелна основно ремонтирана сграда. Паралелките с английски език се увеличават на пет. От есента на 2012г. гимназията разполага с уникална спортна зала, единствена до този момент в България.

 

 

Възпитаници на Първа Езикова Гимназия във Варна са театралния режисьор проф.Пламен Марков, режисьорката Василена Радева-носителка на престижните театрални награди Аскеер и Икар, посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева, бившият вицеприемер Николай Василев, бившият зам.министър на финансите Красимир Катев, евродепутатката Душана Здравкова, бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров, екс-министърката на правосъдието Миглена Тачева, бившия посланик на България в Лондон и Женева Валентин Добрев, д-р Милен Врабевски - учредител на фондация „Българска памет“, както и още много известни личности от всички сфери на обществения живот в България.

 

 

 

 

В навечерието на своят юбилей учениците и преподавателите от Първа езикова гимназия посрещат годишнината с редица награди от престижни международни и национални състезания,  конкурси в сферата на науката, изкуството и спорта.

 

 

През 2012 година в националните олипиади по Английски и Немски език имат представители на гимназията на челните места и от двете състезания, в сферата на изкуството техни възпитаници са печелили първо и второ място на национален конкурс за изпълнители на популярна песен, както и второ място в национален конкурс за класическа китара.

 

 

Международните успехи на представителите на гимназията в сферата на науката са челни места в няколко международни състезания и олимпиади.  Трима ученици печелят стипендии за учебната 2011/2012 г. в област чужди езици, хуманитарни науки и изкуства на Американска фондация за България.

 

 

Виж и: Ретро автомобили от Ню Йорк

 

 

Ученичка на гимназията е сред финалистите в организирания от Българската асоциация по четене конкурс по програмата "Обучение на ученици в САЩ и Великобритания" за учебната 2012/2013 година. Учениците на Варненската езикова гимназия се гордеят и с много престижни отличия и в областта на спорта. През 2012 г. със златни, сребърни и бронзови медали се окичиха десетки от възпитаници в нациоанлните съзтезания по лека атлетика, баскетбол, волейбол, бадминтон, бойни изкуства, шахмат. Едно от големите постежения на гимназията в сферата на спорта са международните успехи по художествена гимнастика. С две призови отличия - първо и второ място, се завърнаха осмокласнички от Международния турнир по художествена гимнастика  „Pastorelli Cup - 2012”, който се проведе в гр. Нюрнберг, Германия.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle