Слънчевите бани нормализират кръвното налягане

 

Лъчите помагат да се намали риска от инфаркт

 

 

Както всички вече предвкусваме – очаква ни едно слънчево лято. Метеоролозите пък предупредиха, че то ще ни предложи рекордни жеги. Май, най-доброто спасение от горещините ще си остане класиката – морските вълни.

 

 

Докато кожните лекари не спират да ни предупреждават колко опасно може да е слънцето за нашата кожа, учени от Единбургския университет изложиха наяве много важна полза от слънчевите бани. Те открили, че позитивите са много повече от опасността да се развие рак на кожата. Според тях, когато изложим тялото си на слънчева светлина в продължение на 20 минути, в организма ни започва да се произвежда азотен окис. В резултат на това се понижава кръвното налягане, както и рискът от сърдечни пристъпи и  инсулт.

 

 

Чети и: Зеленият чай понижава функционалната инвалидност

 

 

Ръководителят на проучването отбелязва, че хората страдат много по-често от инсулт и инфаркт, отколкото от рак на кожата. За това се препоръчва да не се пренебрегва ползата от слънчевите бани.

 

 

Механизмът на полезното действието е прост. Слънчевите лъчи предизвикват производството на азотния окис. Той от своя страна отпуска кръвоносните съдове. Разширяването на артериите пък съществено понижава развитието на сърдечни заболявания.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle