"Вистерия" отваря врати за изкушените от техниката на витража

 

Демонстрация на метода "Тифани"

 

 

Витражистът Весела Ганева отваря вратите на своето студио "Вистерия" за всички изкушени от изкуството на цветните стъкла. На 8 юни (събота) от 11 до 17 часа на адреса на студиото в кв. Лозенец всеки ще може да проследи различните етапи при изработването на един витраж и сам да опита сложната техника.

 

 

Методът на работа, който ще бъде демонстриран, е т. нар. "Тифани" техника, изобретена от творилия през XIX в. Луис Комфорт Тифани, чиито оригинални произведения днес могат да се видят в най-известните музеи по света. Той позволява работа с много малки парченца художествено стъкло и е идеална за създаване на детайлни и пространствени проекти, като известните лампи "Тифани". За да бъде завършен един витраж, стъклото трябва да премине през серия от операции: създаване на проект; изрязване в желаната форма; изглаждане на острите ръбове; сглобяване с помощта на медно фолио и сплав; почистване и патиниране на готовия витраж.

 

 

Решението за своеобразния уъркшоп Весела Ганева мотивира с факта, че в България витражът е слабо познато и непопулярно изкуство. Много от хората го свързват с декориране на витрини или го асоциират с величествената, но недостъпна красота на огромните витражи в католическите катедрали и аристократичните имения.

 

 

"Отварям ателието си, за да покажа колко много артефакти могат да бъдат изработени с витражната техника - лампи, рамки за снимки, кутии за бижута, свещници, т. нар. сънкетчъри и дори бижута. Изящните изделия от цветно стъкло са напълно достъпни и могат да бъдат чудесен акцент в интериора”, твърди тя.

 

 

Лампа "Тифани"

 

 

Весела Ганева наскоро спечели награда от един от най-популярните конкурси за художествено стъкло. Годишният фестивал на стъклото е международен конкурс, който се провежда за 22-ри пореден път, по инициатива на Delphi Glass – 50-годишна компания, занимаваща се с продажба на материали и инструменти за изработка на витражи, мозайки и фюзинг. Авторският проект на българската витражистка "Summer Vines" беше отличен с второто място в най-престижната категория "Големи пана".

 

 

Чети и: Nike дават втори шанс на старите маратонки

 

 

С проектиране и изработка на витражи Весела Ганева се занимава вече повече от 10 години. Десетки нейни витражи красят частни домове, хотели и параклиси. Преди 5 години тя открива и страстта си към бижутата, които създава изключително от естествени материали - полускъпоценни камъни, мъниста, витражно стъкло и др.

 

 

Студио „Вистерия” очаква всички ценители на изкуството на художествените стъкла на адрес: гр. София, кв. Лозенец, ул. Бряст 9.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle