Учениците смятат марихуаната за безобидна

Екипът на "!no drugs"

 

Това показват резултатите от националната кампания "!no drugs"

 

 

Малко над 24% от учениците в цялата страна смятат, че пушенето на трева е безобидно. Това показват резултатите от националната кампания "!no drugs", организирана от продуцентска компания !no frame media с подкрепата на МОМН.

 

 

Анкетирани бяха 2567 гимназисти. От тях малко над 15% смятат, че продаването на дрога трябва да се разреши официално, като това желание декларират основно в столицата, докато учениците от гимназиите в провинцията отчитат значително по-малък процент на този въпрос.

 

 

Статистиката сочи, че 7,4% от всички анкетирани биха употребили наркотик, ако им го предложи приятел, а само 3,2% от запитаните гимназисти предпочитат да посещават заведения, където се предлага дрога. Малък е и процентът на тинейджърите, които са вземали наркотик, за да се впишат сред връстниците си – едва 4%. Същият е и процентът на тинейджърите, които са отговорили, че им се е случвало да вземат наркотик, за да преодолеят притеснението си.

 

 

Не са за пренебрегване обаче резултатите, които сочат, че 7,2% от възпитаниците на родните гимназии смятат, че дрогата помага за по-добро запаметяване на учебния материал. Повечето отговорили утвърдително на този въпрос са ученици от столични гимназии.

 

 

 

 

Инициативата "!no drugs" е лична кауза на Мис България 2012 Габриела Василева, която избра да работи с ученици за превенция от зависимости веднага след като получи най-престижната корона миналата година. Проведената анкета в цялата страна беше инициирана от продуцентите на конкурса Мис България - !no frame media, с подкрепата на МОМН, и имаше за цел да направи "моментна снимка" на отношението на българския ученик към наркотиците.

 

 

Чети и: Билки, пикник и музика

 

 

Финалният етап от инициативата !no drugs направи посещение в 5 големи гимназии в страната, чиито ученици са се включили най-активно в допитването. Мис България 2012 Габриела Василева, заедно с психолога Елена Тачева и  със специалните призиви и съвети на най-известните родни актьори, музиканти и спортисти, през месец юни т.г. посети ПГИ "Алеко Константинов" гр. Кърджали, МГ "Гео Милев" гр. Плевен, ЕГ "Бертолт Брехт" гр. Пазарджик,  както и столичните 2 АЕГ "Томас Джеферсън" и 35 СОУ "Добри Войников".

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle