Поход на билките в Софийска Света Гора

 

Една идея за Еньовден

 

 

В навечерието на най-дългия ден в годината, изпълнен с много предания и легенди – Еньовден, фондация Credo Bonum организира пешеходен поход в района около Клисурския манастир "Св. Петка Параскева", разположен над град Банкя.

 

 

Походът ще се случи на 22 юни, събота, от 11 часа, с начална точка Клисурския манастир и ще мине по екопътеката до село Клисура и обратно до манастира. На различни пунктове от похода ще бъдат разположени информационни табели с любопитни данни и истории на различни видове билки. Всеки ще може да обогати своите знания за билките в региона и да научи за какво се използват те.

 

 

Клисурски манастир

 

 

След преминаването на маршрута, който трае около 1 час, натрупаните знания на участниците ще бъдат изпитани. Всеки желаещ ще отговори писмено на 3 въпроса и ще участва в томбола с награди, която ще се проведе в 13 часа.

 

 

За участниците от София е осигурен автобусен транспорт, който тръгва от паркинга пред Национален стадион „Васил Левски“ в 9.30 часа.

 

 

Походът е част от маршрута за поклоннически и културен туризъм “Софийска Света Гора“ , който се основава на възраждането на поклоннически път, свързващ духовните обители в Софийска област, които днес наброяват 66 православни манастира, от които 44 функциониращи.

 

 

Чети и: Билки, пикник и музика

 

 

Еньовден се чества в деня на лятното слънцестоене на 24 юни всяка година и е един от най-големите летни празници. На този ден слънцето се намира на най-високата точка от Земята и грее най-продължително. Според народните поверия на този ден се събират билки и треви, които са силно лековити.

 

 

Походът се организира с подкрепата на община Банкя.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle