Сереброто прави антибиотиците по-ефективни

Бактерии

 

Металът увеличава силата на медикаментите до 100 пъти

 

 

Подобно на вампирите и върколаците, бактериите също се страхуват от среброто. Този благороден метал се използва за борба с инфекциите от хилядолетия. Още Хипократ описва антибактериалното му свойство.

 

 

Екип от специалисти под ръководството на Джеймс Колинс от Бостънския университет установява, че среброто може да се използва за борба с бактерии, устойчиви на антибиотици. За резултатите от научния труд четем в Science Translational Medicine.

 

 

Стебърна монета

 

 

Учените търсели начин да се преборят с упоритите бактерии. Така открили, че благородният метал под формата на сребърни йони, атакува клетките на бактериите в две посоки. Първата – металът прави мембраните на клетките им лесно проницаеми, а втората променя клетъчния метаболизъм, в нея започва да се образува голямо количество токсични съединения на кислорода. Тези свойства на среброто се оказват много успешни в борбата с резистентността на бактериите.

 

 

Чети и: Тайната на здравето – червени портокали и домати

 

 

Колинс обяснява, че с добавянето на съвсем малко количество от благородния метал ефективността на антибиотиците се увеличава от 10 до 100 пъти. Учените вече разполагат с научно потвърждение на за ефективността на среброто в нетоксични дози, прилагайки го върху опитни мишки.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle