Зеленият чай пази кожата ни от изгаряне

 

Напитката може да замести слънцезащитния крем

 

 

Ако сте от тези, които не обичат да се мацат с кремове против изгаряне,  имаме добра новина – можете за забравите за слънцезащитните мазила. Най-популярната напитка в света (след водата), зеленият чай, ще ви помогне да се предпазите от жарките лъчи.

 

 

Антиоксидантните свойства на чая отдавна са го превърнали в неизменна съставка на повечето кремове за лице. Неотдавнашни изследвания на свойствата на напитката показаха, че тя не само забавя стареенето на кожата, но защитава от негативното влияние на слънчевите лъчи. Това разкриха учени от университета Манчестър.

 

 

Чети и: Слънчевите бани нормализират кръвното налягане

 

 

Те провели изследване, в което участвали 16 души с много светла кожа. Те били изложени на действието на ултравиолетови лъчи и  измерили степента на зачервяване на кожата. След това по веднъж дневно, изследваните приемали добавки с катехини (еквивалент на 2 чашки зален чай) и витамин С (за по-добро усвояване на антиоксидантите).

 

 

Чети и: Откритите автомобили са опасни за здравето

 

 

След 4 седмици опитът бил повторен. Тогава зачервяването било почти 3 пъти по-малко. Причината за това било въздействието на катехините. Те успели да образуват в кожата естествена бариера срещу въздействието на ултравиолетовите лъчи.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle