За здрави зъби - яжте твърди сирена

 

Борбата с кариеса изисква добра диета

 

 

Грижата за устната хигиена отдавна се е превърнала в доходен бизнес. Има всякакви пасти и приспособления за бляскава и здрава усмивка. И въпреки всички разработени нови продукти, фактите говорят само за едно - нашите зъби са много по-лоши от тези на прадедите ни.

 

 

Учени от Центъра за древна ДНК на Университета Аделаида установили, че микрофлората в устната кухина на нашите предци била много по-разнообразна от съвременната. Древните хора имали по-здрави зъби. Развитието на селското стопанство, включването в менюто на брашното и захарта довело до много важна последица –  появили се бактериите, които причиняват кариес. Заради тях човечеството днес е обречено на непрестанна борба за здрави зъби.

 

 

Чети и: Зеленият чай пази кожата ни от изгаряне

 

 

Ако си придържате към една по-добра диета можете да постигнете сериозен напредък в мисията "зъбки бели като гъбки". Някои от простите правила, които е добре да спазвате са следните:

 

 

- Намалете храната съдържаща скорбяла, както и сладкото.

 

 

- Яжте повече сурови  плодове и зеленчуци.

 

 

- Консумирайте повече твърди сирена особено чедър.

 

Индийски учени подробно изследват полезния ефект на млечния продукт върху устното ни здраве. При консумацията на сиренето се стига до повишаване нивата на рН в устната кухина, като по този начин се понижава опасността от развитието на кариес. Употребата на прясно или кисело мляко не показала такива добри реузлтати.

 

 

Чети и: Пастата за зъби може да увреди нервната система

 

 

Искате ли да забравите за срещите със зъболекаря не забравяйте и за четката за заби и пастата, използвайте ги след всяко хранене. Яжте като спазвате горните правила и кариесът ще остане в миналото.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle