Създадоха полезна марихуана

 

Новото растение се използва за лечебни цели

 

 

Израелски учени разработиха вид марихуана, която не съдържа THC (Tetrahydrocannabinol), веществото което има силно психоактивно действие.

 

 

Този вид растение съдържа по-високо количество канабидол (CBD), другата основна съставка на марихуаната заедно с  THC, която не предизвиква психични въздействия, а влияе позитивно на здравето, обяснява ръководителят на научния екип, Tzahi Klein, от биотехнологичната фирма Tikun Olam.

 

 

„Разработихме вид марихуана без THC по-голямо съдържание на CBD, който достига 18% срещу 2 до 8% както е обичайно. Това е голям напредък, който ни позволява да направим крачка напред, за възприемането на марихуаната като медикамент, а не като сатанинско растение с вредно действие”- казва Klein.

 

 

Tой уверява, че CBD “няма вредно действие, а противовъзпалително, и влияе много добре на болни от алцхаймер и рак.  Той пречи на разрастването на кръвоносните съдове, около раковите образувания, като не им позволява да се развиват.

 

 

Новата марихуана е разработена в няколко вида, наречени „Avidekel” и „Rafael” (кръстена на Rafael Mejulam, израелски учен, открил THC през 1964 г.)

 

 

Тези два сорта вече се продават на пазара. В страната има над 9000 души, на които е разрешено да приемат марихуана с лечебни цели. Предписаната им от лекарите доза те ще могат да за купят за около 70 евро.

 

 

 


 

Още Lifestyle