Как да изберем диня

 

Няколко полезни съвета

 

 

Сезонът на дините е в своя разгар. Ще отречете ли разхлаждащата мощ на нарязания пло, изваден от хладилника?

 

 

Преди да стигнем до момента с блаженото похапване, трябва да минем през покупката. Как да изберем диня, която е сладка, вкусна и сочна? Ето няколко съвета на разбирачи в областта.

 

 

1. Добре е да купувате дините от магазин или специална палатка, при която са спазени изискванията за съхранение на този плод. Тя трябва да има навес и настилка не по-малко от 15 см, за да може да няма досег между динята и земята, защото след откъсването на плода той се превръща в добър развъдник за различни бактерии. Не купувайте дини от пътя, те лесно попиват вредните газове от автомобилите.

 

 

2. Плодът не трябва да има пукнатини, вдблъбнатини или още по-малко загниване. Наранените части са подходящи за развитието на бактерии. По тази причина не ви съветваме да купувате нарязана диня, даже когато е обвита във фолио. Може да е заразена с коварни микроорганизми, които да предизвикат хранително натравяне.

 

 

3. Избирайте плод със сертификат за произход. Поискайте го от продавача и той трябва да ви го покаже.

 

 

4. Голямата диня не значи, че задължително е много вкусна. По-добре изберете плод среден размер.

 

 

5. Мястото, където плодът е лежал върху земята докато расте трябва да е ярко жълт или оранжев.

 

 

6. Цветът на кората трябва да е контрастен, това показва зрялост.

 

 

7. При почукване върху зрял плод се чува звънлив звук.

 

 

8. Съхранявайте динята в хладилник. Преди разрязване я измийте с четка под течаща вода.

 

 

Чети и: Индия разработи ново лекарство срещу диабет

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle