Удариха черен печат на Ицо Хазарта

 

Македонски митничар провали концерт на Ъпсурт във Виница

 


В неочаквана ситуация попадна един от най-популярните български изпълнители - Ицо Хазарта от Ъпсурт, когато без обективна причина му беше отказан достъп в Македония, което провали лайв на бандата в местен клуб.

 

 

Балканската драма се разиграла на 11 август, докато Хазарта заедно с три танцьорки от балет „Нова” пътува с личния си автомобил за концерт на Ъпсурт в град Виница и опитва да прекоси границата през КПП „Делчево” в Македония. Там обаче македонски митничар му удря черен печат под предлог, че не може да бъде сигурен в целта на пътуването му.

 

 

Истинската причина според  Ицо Хазарта обаче е отказът му да даде подкуп на длъжностното лице. Ето разказът на Ицо Хазарта за случилото се: Въпросният полицай ме попита къде отиваме и защо. Отговорих, че имаме концерт и другата част от екипа е преминала през пункта преди около час. Той ме попита много пари ли ще изкарам от концерта. Отговорих му, че най-важно е концертът да мине добре. След това ме попита отново много ли пари изкарваме, както и дали бързаме много. След този въпрос моят отговор беше: "Няма да ти дам пари".

 

 

След около 1-2 минути мълчание полицаят ми каза, че трябва да му покажа договор с дискотеката във Виница, иначе няма да ни пусне в Македония. Отвърнах му, че имаме договор, но не е в мен, тъй като няма такова изискване – обясних, че сме имали няколко концерта и в Скопие, и в Битоля, и че досега никога не ни е искан този договор, както не е поискан и от колегите ми от "Ъпсурт" един час по-рано, когато са преминали през същият този граничен пункт. Полицаят каза, че се съмнява в целта на пътуването ни. Накара ме да го последвам в помещение до бариерите, където с подигравателен тон ми каза, че трябва да сложи черен печат в паспортите ни и да се връщаме към България.”

 

 

Междувременно екипът на лейбъла Facing The Sun подготвил копие от договора, което имали готовност да изпратят по електронната поща, но митничарят обяснил, че нямат компютър, имал само факс, но не му знаел номера.  В последствие все пак бил даден номер 412 -174, който логично без международен и местен код бил неизползваем. След като не получил факс, митничарят отказал да приеме страниците в Интернет, рекламиращи предстоящия концерт на Ъпсурт в Македония за доказателство.

 

 

Чрез телефона за спешни случаи Facing The Sun установили връзка с българското Консулство в Скопие и въпреки късния час консулът оказал помощ – потвърдил, че няма практика да бъдат изисквани подобни документи, и даже лично се обадил в гранична полиция, но усилията му останали без резултат.

 

 

Чети и: Ути ще сготви най-голямата паеля в България

 

 

"Полицаят дойде и каза, че не е пристигнало нищо, и сигурно няма и да пристигне - удари по един черен печат и в четирите паспорта", довършва разказа си Ицо Хазарта, "Казах му, че нарушава закона и проваля събитие,което е подготвяно от месеци. Група "Ъпсурт" има над 1000 концерта в България, Германия, Англия, Австрия и Македония. Имаме хиляди фенове от Македония, които останаха разочаровани от този провал. Освен финансова, загубата за нас е огромна във всяко отношение. Най-важният въпрос е дали причината за този провал е един корумпиран и некомпетентен полицай, или нещо друго?"

 

 

Ицо Хазарта и лейбълът Facing The Sun вече са подали жалба срещу действията на македонския митничар и възнамеряват да алармират всички инстанции, за да не се превръщат подобни полицейски произволи в практика.

 

 


Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle