Безопашатата котка Манкс идва на изложение у нас

 

Изложба на CFA ще популяризира ваксинацията

 

 

Гранд Шампион от уникалната порода котка без опашка Манкс от Съединените Щати ще могат да видят посетителите на Международната изложба на котки на 14-ти и 15-ти септември в Кемпински хотел Зографски. Това е първото гостуване на представител на породата у нас. Манкс котката е сред 100-те елитни участници от 40 породи и над 10 държави от целия свят, заявили участие в престижния форум.

 

 

Събитието е със състезателна програма и е организирано от българска Асоциация "Елитни котки" и Московския клуб "Chatte Noir" с подкрепата на Столична община. Изложбата  с благотворителен характер ще набира средства в полза на децата със сърдечно-съдови заболявания от детското отделение в Национална кардиологична болница.

 

 

Породата Манкс се е появила за първи път на остров Ман край бреговете на Великобритания в резултат от генна мутация. Според местната легенда тези котки последни се качили на Ноевия ковчег при Великия попоп, в резултат на което опашките им пострадали от затварящите се врати.

 

 

Освен Манкс в изложбата се очаква да участват и други атрактивни и редки породи. Една от тях е Девон рекс – лесна за разпознаване заради къдравата си козина, малка глава и огромни уши. Катранено-черната бомбайска котка пък е смятана от някои за неразделен спътник на вещиците, но всъщност има благ и спокоен характер.

 

 

Очаква се на изложбата да присъства и представител на тайландската порода Корат. За тези домашни любимци се смята, че носят семейно щастие, заради което в Тайланд традиционно се подарява двойка котки от породата на всички младоженци. Към тях се очаква да се присъедини и свещената котка на Бирма, която се отличава с интелект и сериозни гласови данни. Традиционно силен интерес предизвиква и Канадският сфинкс – без козина, с характерна физиономия и различно поведение, което може да наподоби това на куче, дете и дори маймунка. Неслучайно тази порода, която е възникнала в следствие на генна мутация, е наричана и “лунна котка”, “котка на фараоните” и “котка-орхидея”.

 

 

 

 

Всички участници ще бъдат оценявани в различни категории от 8 международни съдии с 20-годишен опит. Събитието обаче ще има не само състезателен, но и образователен характер. Основната кауза, зад която застават всички претенденти за титлата е популяризиране на ваксинацията на котките в България, която изостава по този показател опасно от страните в ЕС. Посетителите ще могат да получат подробна информация и информационни материали на кампанията ОКотки, както и да участват в томбола за ваксинация с ваксини от ново поколение. В презентацията, посветена на здравето на котката ще се включат и специалисти от различни области на фелинологията, храненето, медицината, научните среди и развъдчиците.

 

 

В програмата на двудневното изложение са предвидени много активности, предназначени за най-малките.

 

 

Училище за деца ще запознава малчуганите с базови факти за породите котки от CFA, за техните генни особености, цветове и окраски.  Децата и юношите ще могат да се забавляват в специален кът-работилница по изкуства - рисуване, сглобяване на различни модели и изделия, оцветяване на керамични фигури, оригами, украсяване на сладки изделия.  Всички посетители ще могат да участват в различни конкурси и да се включат в томбола за спечелване на талони за безплатна ваксинация и други подаръци осигурени от спонсорите. Ще гостуват и котки без стопани, спасени от фондация Let’sAdopt!, които ще имат шанса да се срещнат с нови любящи стопани.

 

 

Виж и: Сладко коте проси целувка

 

 

На специален търг ще бъдат разпродавани изделия, дарени от училища по приложни изкуства към Министерство на културата, училища и детски градини към Столична община, както и от деца и хора с увреждания.

 

 

Деца до 7 години ще могат да посетят изложбата безплатно, за деца до 14 години и пенсионери входът ще бъде 3 лв., а за възрастни - 5 лв.

 

 

Харесайте или споделете:

Още Lifestyle