Сушени плодове за по-добро здраве

 

Източници на полезни вещества и витамини


Зимата е най-бедният на плодове сезон през годината. Ако не броим цитрусите, които заливат пазара по това време, май другата ни алтернатива остават бананите или компотите на баба (може и купени от магазина). А дали незабравяте за един друг много полезен избор, който може да бъде направен по време на снежния сезон – сушените плодове?

 

 

Ако поразгледате какво се предлага по пазарите най-вероятно ще се изненадате сред колко много варианти можете да избирате. Освен че са вкусни, сушените плодове са и много полезни. Те са богати на калций, магнезий и желязо. Ето и отличниците по благотворно съдържание:

 

 

На дамите в по-зряла възраст ще препоръчаме най-горещо да се поглезят със стафиди. Сушеният плод съдържа голямо количество калций, който полезен за превенция на остеопорозата. Към благотоворните му съставки ще прибавим още магнезий, калий и манган. Този плод помага много и за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

 

 

Ако обичате папая, защо не си купите сушена? Този плод допринася за добрия обмен на белтъчините в човешкияорганизъм, засилва имунитета и повишава сексуалното желание.

 

 

Фурмите са най-големият източник на енергия сред сушените плодове. В тях ще откриете всички витамини, сред които Е и H, като и В5, който засилва работоспособността и помага за концентрацията. Заради състава му можем да го наречем "плодов аспирин". Древните лечители са препоръчвали фурмите за лечение на простуда и главоболие.

 

 

Вземете си круши ако искате да почистите тялото си от тежки метали и токсини. Тези плодове са много богати на фибри, които помагат за работата на стомашно-чревния тракт.

 

 

Списъкът, който ви представяме няма да бъде пълен ако пропуснем смокинята. Плодът е много полезен когато е пресен, и още толкова когато е сушен. Тя подмага на щитовидната жлеза да работи по- добре, и се справя много успешно в борбата с раковите клетки, за което има и редица научни потвърждения. Смокинята съдържа ензими, които помагат за много по-доброто храносмилане. В народната медицина плодът е бил използван за справяне със чревните паразити и за лечение на брохнит.

 

 

Чети и: Къпането вредно за здравето

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle