Солта е като дрогата

 

Лекари алармират, че натриевият хлорид води до пристрастяване

 

 

Солта е една от онези малки тайни, без които вкусното ястие май е невъзможно. За нейната вреда е изписано толкова много, че ако още не сте я изхвърлили от кухнята, можете да прочетете и това.

 

 

Готварската сол действа като наркотик. За този ефект алармира Испанската кардиологична асоциация. Приликите с дрогата се откриват не само във вредното влияние, което веществото оказва върху нашето тяло, но и в пристрастеността, до която води.

 

 

Откритието за това въздействие оповестиха учени от университетите в Дюк и Мелбърн. Това са основните изводи, направени от експеримента им върху опитни мишки. Те ясно показват наличието на прилика с въздействието на кокаина или на опиати като хероина.

 

 

Чети и: Вредни ли са мобилните телефони?

 

 

Снимките на мозъчните клетки на гризачите показали, че и двата процеса активират една и съща зона в мозъка. По този начин, преди консумацията на дроги или сол, се предизвикват дълбоки промени в едни и същи клетки на хипоталамуса. Те увеличават размвера си както когато се намират под въздействието на специфичните протеини свързани със щастието – допамин и орексин.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle