С нова технология слънцето грейва у дома

 

Нова технология пренася слънчевите лъчи в затворени  помещения

 

 


Представете си какво е да сте в стая без прозорци и да усещате слънчевите лъчи върху лицето си. Това уникално преживяване вече е възможно благодарение на проекта COELUX, подкрепен от ЕС. Чрез симулация на разпръскването и предаването на естествена светлина в затворено помещение се постигат физичните и оптичните ефекти на слънчева светлина, преминаваща през атмосферата. Доказано е, че това явление има положителен ефект, като увеличава чувството за комфорт в затворена и подземна среда.

 

 

Чрез обединяване на най-новите енергоспестяващи LED-технологии със сложна оптична конструкция, основана на нанотехнологии, получаваме високотехнологична прозоречна система. В резултат, COELUX не само има потенциала да стане революционизираща иновация в съвременната индустрия на осветлението и дизайна, но и да допринесе за добруването на хората в Европа и отвъд нея.

 

 

"С COELUX можете да се радвате на слънчевото небе винаги и навсякъде!” – каза проф. Пауло Ди Трапани, координатор на проекта и физик в Университета на Инсубрия в Комо, Италия, чиито изследвания през последните десет години са водени от желанието да бъде пресъздадена естествената светлина. "Положителните въздействия на COELUX са трудни за описване, както е трудно да опишем мириса на един парфюм или оттенъка на тропическото слънце. Те са резултат от усещането за безкрайно пространство, което се създава чрез тази технология. Имаме данни, събрани в процеса на работата, които сочат, че дори на хора с клаустрофобия им е спокойно и добре, когато им свети COELUX, макар че са престояли определено време в стая без прозорци".

 

 

Технологията е собственост на CoeLux Srl - дъщерната организация на Университета в Инсубрия.

 

 

 

 

Как работи COELUX

 

 

COELUX съчетава три основни елемента:

 

 

Последната дума на LED-технологиите за възпроизвеждане на светлинния спектър;

 

 

Сложна оптична конструкция, създаваща усещане да дистанция между "човека|, "слънцето" и "небето";

 

 

Наноструктурирани материали в слой от няколко милиметра, които пресъздават целия процес на Релеево разсейване, което се получава в атмосферата.

 

 

Тези елементи са съчетани във високотехнологична прозоречна система, предлагаща широка гама от възможности за вътрешно-архитектурен дизайн. COELUX има опции за три светлинни режима: „северно-европейски”, „средиземноморски” и „тропически”.

 

 

Чети и: Устойчивата мода се превръща в стил с Conscious и Conscious Exclusive

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle