Иновативен диагностичен апарат в болница "Надежда"

 

Уредът ще се използва за откриване на рака на маточната шийка

 

 

На 13 януари МБАЛ „Надежда“ отбеляза третата година от своето създаване, минала под знака на технологичните нововъведения в акушерството, гинекологията и пренаталната терапия.

 

 

Първа за България и много голяма крачка напред в профилактиката на рака на шийката на матката e  внедрената в болницата и единствена към момента у нас система за ранна диагностика „LuViva“.  На принципа на спектрофотометрията апаратът сканира шийката на матката и индикира изменения в клетките още преди това да може да бъде установено от познати рутинни изследвания като цитонамазката и колпоскопията.

 

 

През изтеклата година  в „Надежда“ беше  въведена  иновативна за България техника на серклаж, която даде шанс на жени с усложнена бременност и повтарящи се аборти да износят успешно своите бебета и да станат майки.

 

 

От 2015 г. лечебното заведение  развива ново, високотехнологично направление в пренаталната терапия – вътреутробната хирургия.  Бяха оперирани успешно три двойки еднояйчни близнаци с фетофетален трансфузионен синдром, роди се първото бебе след петкратна интраутеринна трансфузия (вътреутробно кръвопреливане) при Резус несъвместимост, като процедурата вече е рутинна за болницата. Беше извършена лазерна аблация на пъпна връв при TRAP (прекъсване кръвоснабдяването на паразитен близнак).
В отлично здраве са и двете бебета, родени след вътреутробно дрениране на  масивни плеврални изливи и хидропс в 3-ти триместър от бременността.

 

 

Специалистите от родилното отделение на „Надежда“ посрещат  третия рожден ден на болницата с много добра статистика за 2015 г. 1636 бебета са проплакали в родилните зали – с 200 повече в сравнение с 2014 г. От тях 111 са  двойките близнаци.

 

 

Като част от инициативата „Надежда среща Изкуството“  болницата отбеляза своя празник с представянето на изложбата „In Vitro – In Vivo“ на младата художничка Александра Коцева – Туши, която пресъздава от стъкло магията на сътворението при ин витро.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допанала:

Още Lifestyle