Корейското посолство обяви моден конкурс

 

Скиците на участниците трябва да са вдъхновени от корейската азбука

 

 

По повод 573-та годишнина от създаването на корейската азбука "хангъл" посолството на Република Корея в България обявява конкурс за модна скица на облекло с мотиви от корейската азбука.

 

Хангъл е азбука, създадена от един от най-великите корейски владетели - крал Седжонг, управлявал по време на династията Чосон (1392-1910). Неговата основна цел е била писмеността да бъде достъпна за целия народ и да предаде и съхрани точно особеностите на корейския език.

 

 

Изчистените форми на буквите с прави черти и ъгли, и съвършени окръжности, са елементи, които прекрасно се вписват в съвременните модели на модните дизайнери. А символиката на азбуката е вдъхновение за много творци - гласните изобразяват небето, земята и човека, а изписването на съгласните наподобява особеностите на говорния апарат при произнасянето на съответния звук.

 

 

Конкурсът се провежда за пръв път и е насочен към студенти, интересуващи се от моден дизайн. Всеки желаещ да се впусне в модното приключение може да изпрати между 5 и 7 скици, представящи дизайнерска концепция, вдъхновена от духа на корейската азбука или съдържаща елементи от нея.

 

 

Критериите за оценка включват креативност, практичност, артистичност и съвременност на модела, а председател на журито ще бъде лично Н.Пр. Посланика на Република Корея в България.

 

 

Наградите са три като всеки от отличените ще получи възможност да реализира някои от скиците си. Спечелилият първо място ще получи 1000 лв. парична награда и възможност за реализация на 3 от скиците си. Участникът на второ място ще получи 600 лв. и възможност да реализира 2 от скиците си, а този на трето място - 400 лв. и реализация на една от скиците си.
Срокът за изпращане на скиците е 31 май 2016, но при интерес може да бъде удължен.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допанала:

Още Lifestyle