Правят „Средновековен атракцион” в с. Мезек

 

Тракийската гробница и крепостта ще привличат повече туристи

 

 

Крепостта  при хасковското село Мезек е една от най-добре запазените средновековни крепости у нас. Построена е през XI-XII в. Има форма на неправилен четириъгълник с площ близо 7 дка.

 

 

Мезекската гробница се намира на около 10 км от Свиленград. Смятана е за най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Датира от IV в. пр. Хр и е запазена напълно в оригиналния си вид.

 

 

Тези два паметника са готови да започнат своя нов живот, благодарение на проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”. По него община Свиленград ще вложи над 3 милиона лева. След 2 години паметниците трябва да бъдат обновени и превърнати в привлекателни туристически атракции.

 

 

Игра: Спечели билет за SPIRIT of Burgas!

 

 

В гробницата ще бъдат поставени холографски изображения на намерените при разкопките предмети - златни и бронзови украшения. Голяма част от тях се намират в Националния Археологически институт с музей към БАН в София, за това не могат да бъдат видени от туристите на масто където са открити. Пред нейния вход, на площ от 600 кв.м., чрез стрийт арт ще се изрисува част от пътя водещ до гробницата. Около него ще бъдат нарисувани 50 метра преносими платна, а картините ще пресъздават  епохата на траките.

 

Средновековната крепост и районът вътре и около нея ще се обособи като „Средновековен атракцион”. Влизайки в него, посетителите ще получават карта с разположението на различните забавления и препятствия. Целият район ще бъде издържан в духа на Средновековието, а туристите ще станат част от него с типичните за епохата облекла, ще могат да хапнат местни ястия и да се забавляват в много игри.

 

 

За любителите на колоезденето ще бъде изградена алея от разклона Свиленград – Гърция - с.Мезек до пътя за Тракийската куполна гробница и пътя към Средновековната крепост с обща дължина на колоездачното трасе 7.250 км.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle