Удоволствието да си offline

 

Можете ли да се изключите от интернет?

 

 

Ако дори по време на почивката за теб е определящо дали хотелът разполага с Wi-Fi, значи си попаднал в клопката на интернет зависимостта или на това, което на английски е FOMO (Fear Of Missing Out) или страх да не пропуснеш нещо.

 

 

Този проблем се задълбочава все повече с навлизането на социалните мрежи и смартфоните в ежедневнието ни и води до промяна в отношенията с хората и дори до усещаното за собственото аз. Появява се страх от изключване и изолиране от групата. Ако се идентифицираш с казаното, е хубаво да се научиш да изключваш.

 

 

 

 

Сложи граници. Не е вредно да влезеш няколко пъти на ден във Фейсбук, Туитър или да прегледаш вестниците, но е прекалено, ако изпитваш неудовлетворение или ставаш нервен, ако не успееш. Нищо страшно няма да се случи, ако за няколко часа не провериш последните новини.

 

 

Бъди активен. Ако те е страх да не изпаднеш гребена на вълната в сферата на труда, действай. Инвестирай в обучение, чети в твоята област или се регистрирай в професионалните мрежи, които отговарят на твоя профил.  Бъди наясно с възможностите си и със силните си страни (не си роден с клавиатура между ръцете или пък, ако си на 50 години, трудно ще се сравняваш с 20 годишните).

 

 

Чети: Черният шоколад е полезен за здравето

 

 

Почивай. Не е необходимо да имаш мнение по всеки въпрос. Понякога е прекрасно и отпускащо да признаеш, че не знаеш нещо и не те интересува.

 

 

И накрая, времето, прекарано в сърфиране в интернет може да бъде използвано, за да обърнеш повече внимание на близките или на себе си.

 

 

И се запитай от какво бягаш, когато се опитваш да си налагаш задължението да си информиран за всичко…

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Lifestyle