Излезе новият албум на Alicia Keys

 

"Girl On Fire" е петият албум на певицата

 

 

с цели 14 награди Грами певицата, композитор и продуцент Алиша Кийс издаде новия си албум „Girl On Fire”. Международната премиера се състоя на 27.11, а от днес албумът е вече и на българския музикален пазар от от Вирджиния Рекърдс/Sony Music.

 

 

В новия проект, който е пети по ред в дискографията на певицата, Алиша Кийс е помъдряла, самоуверена и с нова житейска философия. Динамичен и сантиментален, експанзивен и много личен, „Girl On Fire” е албум, към който не може да останете безразличен. “Посветих албума на новото начало, перспективи и запознанства – казва Алиша Кийс и добавя: “Невероятно е усещането да намериш вътрешната си сила, да избягаш от цялата енергия, която работи против теб и да успееш да поемеш пълен контрол върху живота си. Да живееш така, както ТИ искаш”.

 

 

За последната година и половина Алиша Кийс композира близо 150 песни и е готова за нов албум. В предишните си проекти певицата записва с един и същ творчески екип, но този път нещата са различни. Вратата на студиото е широко отворена и Алиша Кийс работи с широк кръг от продуценти и композитори. За първи път, певицата се съгласява да направи записи извън Ню Йорк (градът, превърнал се в синоним на нейната музика) и пътува до Лондон и Ямайка в търсене на нов ритъм и звучене на песните. Носителите на Грами - Bruno Mars, Babyface, Maxwell и John Legend, популярният китарист Gary Clark Jr., инди музикантът Jamie “xx” Smith, иновативният композитор Frank Ocean и талантливата британска певица и композиторка Emeli Sandé са част от хората, с които Алиша Кийс работи за Girl On Fire".

 

 

Първата песен, която Алиша Кийс написва за „Girl On Fire” е “New Day” – експлозивна смесица от пиано, барабани, електрическа китара, реге и соул звучене. Текстът прокламира: “The world is getting ready. Everybody ready… for a new day”. Сингълът, продуциран от Swizz Beatz и Dr. Dre, е записан през лятото на 2012 в Ямайка. Алиша Кийс казва, че “New Day” притежава най-завладяващия бийт от всички песни в кариерата й. В албума следват мрачната “When It’s Over”, създадена заедно с лондонския барабанист и музикант Jamie “xx” Smith и реге парчето  “Limitedless”.

 

 

 

 

Певицата започва да композира новите песни като влиза в ролята на сценарист. Тя търси отделен сюжет и герой за всяка песен. „И най-малкото нещо от живота на един, може да послужи за вдъхновение на друг – казва Кийс – „Когато се прибирах в къщи или в хотела, започвах да нахвърлям идеи, вдъхновени от разказите на хората около мен. Искам да пиша и изпълнявам песни, в които хората откриват своята лична история, както се случва с филмите”.

 

 

За създаването на няколко такива истории, певицата си партнира с талантливата Емили Санде. Двете създават три песни като първата е автобиографичната “Brand New Me”, втори сингъл от албума. Радиопремиерата на песента се състоя на 13 ноември. “Любовта е най-голямата тема в албума. Тя е над всичко. Любовта към самия тебе, те освобождава от страха. Сърцето ти е отворено и дишаш свободно” – казва певицата.

 

 

Творческата химия, която се създава между Алиша Кийс и Емели Санде ражда още две песни - “101” и “Not Even the King” като последната е сред любимите парчета на Алийша в албума. „Първоначално песента се казваше “Even the Richest Man Alive” и се разправя за мъж, който има всичко на света. На всяка жена до себе си той обещава брак, но така и не стига дотам. Идеята е, че единствено любовта не може да се купи с пари. Постепенно историята премина в това, че едновременно човек има всичко и нищо и финалната версия е “Not Even the King”.

 

 

Чети и: Джоанна пусна "Малко мъж"

 

 

Сингълът “101” идва като резултат от дълъг разговор между Алиша Кийс и Емели Санде една вечер в Лондон. „Какво става, ако някой е опитал 100 пъти нещо преди теб и ти все още желаеш да направиш 101 опит. И какво става, ако този опит промени всичко? Идеята е в това, че когато човек обича е смел – не можеш да се влюбиш, ако твърде много те е страх”.

 

 

Темата за преодоляването на страха присъства във всички песни в албума включително и в еклектичната “Listen To Your Heart”, която певицата написва заедно с John Legend. Кийс признава: „Много от нас израстват със страх. Живеем в свят, в който страхът е навсякъде около нас. Срещаме хора, които ни стават близки и техните страхове, стават и наши. Много хора пък използват собствените си страхове, за да контролират другите. Осъзнах, че ако елиминирам страха, ще живея по напълно различен начин, в съзнанието ми ще има пространство за нови неща”.

 

 

 

 

За записите на новия албум на певицата се присъединява Бруно Марс, с когото написват песента “Tears Always Win”. Парчето е трибют към ерата на Мотаун и носи традиционното звучене на 60-те години на миналия век. Следва емоционалния дует с Maxwell в песента “Fire We Make” с участието на китариста Gary Clark Jr. Още една балада, но този пък с акустично звучене е “That’s When I Knew”, написана от певицата Babyface. Абсолютен образец на класическия R&B звук е парчето “One Thing” в съавторство с Frank Ocean.

 

 

"Girl On Fire" разказва за вътрешния глас на човек... Затова да се доверяваш на инстинктите си, докато намериш себе си. Нямам търпение да го споделя със света”- кава Алиша.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още музика