„Shape Shifter” на Santana излиза на 18 май

 

Shape Shifter - отново музика с послание

 

Това е 36-ят студиен албум на Карлос Сантана и първият, издаден под шапката на лейбъла Starfaith Records.

 

Албумът включва 13 инструментални и оригинални пиеси от  виртуозния китарист.

 

Записите са направени с прекрасните музиканти от бенда на Сантата - „Santana Band”.  В „Shape Shifter” има само една вокална композиция с участието на Тони Линдзи и Анди Варгас. Албумът събира инструментали и пиеси, които Карлос Сантана създава и композира през годините. Той ги „отделя настрани” до реализирането на предстоящия инструментален проект. Отделните пиеси са подредени в концептуална последователност от Сантана, който създава музикална мозайка чрез различните парчета и заличава културните и езикови граници.

 

Както и друг път, албумите на Сантана не са само музика, те са кауза. Много често чрез музиката си Карлос Сантана отправя своите политически и социални послания. Той посвещава „Shape Shifter” на коренното население на Америка – индианците. В коментара си за албума, Сантана казва:

 

„Една млада държава като Австралия успя да превъзмогне собствените си грешки и направи огромен жест към първите си жители. През 2008г. австралийското правителство официално се извини на местното население - аборигените. Горещо подкрепям тази кауза и искам чрез музиката си да насърча всички държави и правителства да признаят коренното си население и да се извинят за водената политика на агресия и асимилация. Желанието ми е това начинание да се превърне в глобална инициатива.”

 

 

 

Карлос Сантана е феномен в музиката. До момента има над 100 милиона продадени копия по целия свят и е изнесъл концерт пред близо 100 милиона публика. Въведен е в „Рокендрол Залата на Славата”, притежател е на 10 награди Грами, от които 9 статуетки за албума Supernatural (1999).

 

 

Още музика