Нина Симон днес щеше да навърши 80 години

 

"Мисля, че тя беше най-великата изпълнителка на 20-и век" – Елтън Джон

 

 

През месец февруари 2013, Legacy Recordings (каталог департаментът на Sony Music Entertainment) почита живота и музикалното наследство на Нина Симон по повод предстоящия 80-годишен юбилей от рождението на Върховната жрица на соула, както беше наричана от публиката.

 

 

Нина Симон, която днес щеше да навърши 80 години, е сред най-емблематичните имена в джаз, блус, ритъм енд блус и соул музиката. Тя беше и един от най-ярките активисти на Движението за граждански права в САЩ. Нина Симон до края на живота и кариерата си отстоявяше правото за лична свобода, равенство и достойнство. Тя никога не се отказа да казва истината чрез музиката си – независимо дали отправяше политически, социални или дълбоко лични послания.

 

 

Талантът и гражданската активност на Нина Симон я превърнаха в една от най-влиятелните фигури на 20-и век: неповторима като вокален израз, с виртуозна техника зад пианото и хипнотизиращо присъствие на сцената. Певица, композитор, аранжьор и пианист, тя плуваше свободно във водите на класиката, блуса, джаза, поп, фолк, госпъл и ар енд би музиката.

 

 

Нина Симон започва кариерата си през 1958 г. със запис на песента "I Loves You, Porgy" от „Порги и Бес” от Джордж и Ира Гершуин. С този запис тя дебютира в американския сингъл чарт, за да последват повече от 40 албума  (в различни музикални стилове - джаз, госпъл, блус, R&B и дори поп) до смъртта й на 21 април 2003г.

 

 

 

 

От каталога на Legacy Recordings всички почитатели на неповторимата Нина Симон могат да намерят следните специални издания: Nina Simone - The Complete RCA Album Collection; To Be Free: The Nina Simone Story (четворен сет включващ 3CD + 1DVD); The Essential Nina Simone; Playlist: The Very Best of Nina Simon и Nina Simone - Love Songs, колекция с най-романтичните и чувствени песни от певицата.

 

 

През 2008г. от каталога на Legacy Recordings излезе юбилейното издание To Be Free: The Nina Simone Story, луксозен бокс сет от 3CD + DVD, който събира голяма част от най-популярния и обичан репертоар на певицата. Изданието включва 51 песни включително 8 неиздавани записа до момента, както и селекция от звукозаписната й кариера в периода 1957–1993 година за лейбълите Bethlehem, Colpix, Philips, RCA, CTI и Elektra. В допълнение DVD-то съдъра 23-минутен документален материал с 9 концертни изпълнения.

 

 

Чети и: Emeli Sandé и Ben Howard големите победители на Brit 2013

 

 

"Нина Симон е една от най-забележителните изпълнителки в американската популярна музика – пише Ед Уорд в увода към изданието To Be Free: The Nina Simone Story.  "Част от хората, дошли да чуят изпълнението й на 'I Loves You, Porgy’ са били шокирани от гледката на тази разгневена афро-американска жена на сцената заради расизма в собствената й страна. Не, че това е било от особено значение за нея. Нина вече е била наясно, че работата на артиста е да казва истината, дори, когато тази истина наранява.. Разбира се, заради нейната позиция, тя понася редица удари, но никога не се отказва от принципите си. Те са част от нейната природа, част от музиката, която умът и душата й създават. Затова Нина Симон и нейните песни ще продължават да живеят, за разлика от постепенното избледняване на някои нейни съвременници..”

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още музика