Криско не бил плагиат - има фактура

 

Рапарът показа лиценз за закупен семпъл

 

 

Криско, който миналата седмица бе обвинен в плагиатство заради прилики в мелодията на последния му хит "Хората говорят" и западен инструментал, извади доказателство, че легално е закупил семпъла, използван в парчето. За въпросния инструментал на име "Trap Starrz Got Da Work", Криско притежава платежно към сайта primeloops.com и лиценз за използване на семпъла от продуцентската компания Sound Nation Ltd, държаща авторските права върху звуците.

 

 

 

 

От платформата Facing The Sun пуснаха документа на официалния си сайт, заедно с изявление към медиите и феновете, което гласеше: "Facing The Sun e платформа за разпространение и монетизация на музикално съдържание, при която спазването на авторското и сродните на него права е основен приоритет. По повод на нападките от последните дни към песента "Хората Говорят" на Кристиан Талев - Криско и обвиненията към нас, че подкрепяме нарушаването на авторски права, представяме доказателствен материал по този казус.

 

 

Лицензите за инструментала "Trap Starrz Got Da Work", издаден на 18.02.2011, използван в парчето "Хората Говорят" са закупени от Кристиан Талев на 31.01.2013. Купуването на звуци, loop-ове, семпли и цели инструментали е стандартна практика, като същият сайт работи с Beyonce, Chris Brown, Nicole Scherzinger, Skrillex и много други. Въпросният инструментал е пуснат за продажба с неексклузивен лиценз, предоставящ възможност за легално ползване на всеки, който го закупи. В конкретния случай чрез използването на инструментала "Trap Starrz Got Da Work" в песента "Хората Говорят" по никакъв начин не е нарушен Законът за авторското право и сродните на него права. В противен случай парчето би било автоматично свалено от самите copyright отдели на YouTube и iTunes. Всички твърдения уличаващи Кристиян Талев - Криско в нелегално придобиване и/или ползване на части от инструменталната композиция "Trap Starrz Got Da Work" в парчето "Хората Говорят" са безпочвени, не отговарят на истината и са клевета по смисъла на Чл. 146 от Наказателния Кодекс".

 

 

 

 

Засега Криско не възнамерява да предприема съдебни действия, най-малкото защото сайтът, от който стартирала антикампанията е фиктивен – единствената новина в него е тази срещу рапъра, а фирмата посочена като собственик не съществува.

 

 

Чети и: Софи Елис-Бекстър пусна новия си клип

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още музика