Протестна песен на българин хит в Русия и Украйна

 

"Rifle On The Roof" е вдъхновена от Мейдана

 

 

Песен на българския музикант Огнян Цветков се превърна в тема за дискусии в Русия и Украйна, след като вдъхновеното от събитията на площада парче "Rifle On The Roof", се завъртя по радиостанциите в региона. Самият Огнян Цветков записал песента на един дъх, докато гледал в интернет кадри, как снайперист стреля по протестиращ в началото на Украинската криза.

 

 

 

 

Парчето е в стила на социално- и политически ангажираните китарни балади на Владимир Висоцки, Джони Кеш, Боб Дилан и Буллат Окуджава. Текстът поставя болезнено въпроса не само за ситуацията в Украйна, а най-вече за човешката страна и измерението на човешкия дан, даден в жертва на безумията, които са обсебили днешните дни.

 

 

"Rifle On The Roof" е една реакция, провокирана от нелепото време, в което живеем, време с "интересни" морални критерии", коментира Огнян Цветков и разказва, че песента е попаднала в полезрението на медиите, когато се свързал с тях, за да използва техни кадри във видеоклипа към нея. Още същата седмица той получил покана за участие в 6 радиопредавания. Междувременно парчето вече се завърта по украинското национално радио и предстои да бъде включено в специална компилация с протестна музика, вдъхновена от събитията в страната.

 

 

В България пък "Rifle On The Roof" ще излезе като част от предстоящия дебютен албум на групата Tape Forward, която освен Огнян Цветков (вокал, китара, пиано) включва Шарлз Гиро (бас китара), Мартин Колев (барабани), Кирил Георгиев (китара) и Емилия Цветкова (бек вокал).

 

 

Чети и: Видео: Homeovox – Изгубен

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още музика